Capitala a cheltuit 2,71 miliarde lei, între 2007 și 2014, pentru parcuri, spații verzi și locuri de joacă, potrivit unui raport al Curții de Conturi. Lanțul de firme intermediare, înființate chiar de consiliile de sector, cumpără și revând primăriilor flori, arbuști, copaci, coșuri de gunoi, bănci, balansoare și jucării cu adaosuri uriașe care umflă prețurile de până la 100 de ori. Deloc surprinzător, aceste firme au doar contracte cu statul.
Raportat la un curs mediu de 4,13 lei, suma utilizată reprezintă echivalentul a 657,16 milioane euro, rezultând o medie de 82,146 milioane euro, anual, se arată în auditul care a avut ca scop evaluarea modului de fundamentare, alocare și utilizare a fondurilor bugetului local pentru amenajarea, întreținerea spațiilor verzi, amenajare și întreținere locuri de joacă și agrement, achiziție, întreținere și gestionare mobilier stradal și fântâni arteziene prin prisma economicității, eficienței și eficacității utilizării resurselor bugetare.
Curtea de Conturi arată că în București nu există o strategie, un program sau politică unitară și nici normative, standarde de cost, norme calitative sau de dotare, pe baza cărora să fie fundamentate prevederile bugetare, de aici o risipă imensă. Iar exemplele date în raport abundă.
Sectorul 3 a dat, în trei ani, 227,9 mil lei pe mobilier stradal
În sectorul 3 achizițiile au fost contractate și derulate prin societățile în care acționarul majoritar este Consiliul Local respectiv prin SC ADPB SA, care a acționat ca o verigă intermediară între beneficiar, Sectorul 3 și furnizori. Valoarea contractelor a fost de 227,9 milioane lei, între 2011 și 2014, pentru mobilier stradal (coșuri de gunoi, bănci etc), iar prețurile achitate de Sector au fost mult majorate prin adăugarea cotei de profit de ADPB care a practicat un adaos între 31-38%
Plantarea de flori, copaci sau arbuști a drenat din bugetele primăriilor sume impresionante. Raportul notează că, în sectorul 3, verificările în teren au descoperit că fost plantați zeci de mii și chiar sute de mii de arbuști, deși se dovedise că nu rezistă și, cu un an înainte, se uscaseră în mare parte. Astfel, în 2012 s-au uscat 89.158 arbuști, în valoare de 4,4 milioane lei.
De exmplu, pe aliniamentul Theodor Pallady, arbuști în valoare de peste 1,54 milioane lei s-au degradat, la nici 3 luni de la plantare.
Dezinteres pentru banii contribuabililor
În total, în 2011 și 2012, sectorul 3 a dat pe flori, arbori și arbuști 39,51 milioane lei, rezultând astfel că a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate și dezinteres față de banii contribuabililor, spune Curtea de Conturi.
CITEȘTE ȘI Cadou de Crăciun pentru Sorin Oprescu: 1 milion de euroTot Sectorul 3 a plantat, în perioada 2007-2010, 4.506 platani și tei. Jumătate au fost cumpărați, în 2007-2009, cu 20-30 lei/bucata, iar cealaltă jumătate cu prețuri de 100 de ori mai mari, între 1.559 ș i 2.419 lei/buc, între 2009-2010.
Și Sectorul 1 oferă exemple similare. În Parcul Romniceanu, de exemplu, au fost plătite prețuri de câteva ori mai mari decât în Parcul Pecineaga, pentru flori și arbuști, deși au fost amenajate în același timp.
Băncile sunt de 9 ori mai scumpe în Sectorul 3
La rândul său, Sectorul 2, a cumpărat, între 2007 și 2014, bănci cu prețuri de la 415 lei la 1.432 lei. La polul opus, Sectorul 3 a oferit 3.890 lei, de 9 ori mai mare decât Sector 2 și dublu față de celelalte sectoare.
Situația este asemănătoare și în cazul coșurilor de gunoi. Sectorul 2 a plătit 225 lei, iar Sectorul 1 a achitat 1.370 lei, de aproape 6 ori mai mult
În Sectorul 1, balansoarul e 12.750 de lei și o jucărie pe arc, 11.500 lei
Și achițiile pentru amenajarea locurilor de joacă dezvăluie acealeași diferențe. Prețurile pentru un balansoar variază de la 927 lei (Sector 3), la maxim 12.750 lei (Sector 1).
O jucărie pe arc simplă a fost cumpărată cu 2.612 lei în Sectorul 4 și cu 11.500 lei, în Sectorul 1. În concluzie, prețurile sunt un indiciu privind folosirea ineficientă și neeconomicoasă a fondurilor publice, notează raportul.
Deficiența a fost posibilă urmare a neelaborării și neaprobării unor standarde de cost și nestabilirii unor criterii și caracteristici tehnice ale acestor dotări, unitare pe tot teritoriul Municipiului București, arată Curtea.
Aceleași observații sunt făcute și în privința cumpărării florilor. 90% dintre societățile de la cumpără primăriile au strict contracte cu statul, iar din cele două societăți care au și alte contracte, una este, de fapt, intermediar pentru o societate care vinde tot pentru stat.
Adaosuri de 2000% la flori
Adaosurile sunt de regulă foarte mari, ajungând până la 2000%. Pentru exemplificare au fost selectate un număr de 16 specii de arbori și arbuști și 6 specii de flori, cu pondere importantă în volumul total al achizițiilor, potrivit raportului.
CITEȘTE ȘI Referat DNA: Complicii lui Oprescu vorbeau codificat: șpaga era denumită “gard”, “alei”, “apă și canal”Astfel, au fost cumpărați trandafiri cu 5,5 lei bucata și revânduți cu 28,5 lei / bucata și crizanteme cu 12 lei bucata și revândute cu 310 lei / bucata.
“Decontarea din bugetul local a unor prețuri supraevaluate și mărite artificial este consecința lipsei unei concurențe reale între firmele participante la procesul de achiziție publică , precum și a subcontractării lucrărilor și serviciilor, existența unor verigi intermediare între beneficiari (autorități publice locale, instituții publice de profil) și producători fiind un factor de creștere al prețului”, susține Curtea de Conturi.