Culmea spiralei inflaționiste: Angajații Băncii Centrale Europene iau în considerare intrarea în grevă pentru a obține majorări salariale care să acopere creșterea prețurilor

Culmea spiralei inflaționiste: Angajații Băncii Centrale Europene iau în considerare intrarea în grevă pentru a obține majorări salariale care să acopere creșterea prețurilor
scris 8 dec 2022

Personalul Băncii Centrale Europene (BCE), instituția responsabilă cu menținerea stabilității prețurilor în zona euro, ia în calcul acțiuni de protest și chiar declanșarea unei greve, după ce angajații au respins o ofertă de majorare salarială venită din partea conducerii băncii, care se cifra mult sub rata inflației din Euroland, a declarat un oficial sindical, scrie Financial Times.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Propunerea BCE de creștere a salariilor cu 4,07% în ianuarie este în linie cu politica băncii, de respingere a înțelegerilor care leagă salariile de inflație, despre care consideră că riscă să escaladeze spirala salarii-prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Anunțul din această seară al cancelarului Austriei față de aderarea României la Schengen CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Anunțul din această seară al cancelarului Austriei față de aderarea României la Schengen
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă această ultimă ofertă de majorare, care vine după o creștere de lefuri de 1,48% operată la începutul anului, reprezintă mai puțin de jumătate din rata anuală a inflației din zona euro prognozată pentru 2022 și reprezintă o scădere de venituri semnificativă în termeni reali pentru salariații BCE.

Oamenii își pierd încrederea în instituție. Mesajul managementul este ceva de gen <Ne pare rău că ne-am ratat propria țintă de inflație, iar acum voi, angajații, veți suporta costurile>. Vedem o problemă în felul în care poziția BCE afectază puterea de negociere a lucrătorilor. Asta duce la creșterea inegalității. Cei mai mulți dintre colegi sunt furioși. Consultările cu privire la salarii se vor finaliza la sfârșitul anului și vom decide atunci dacă declanșăm proteste în ianuarie″, a spus Carlos Bowles, vicepreședintele sindicatului Ipso, care îi reprezintă pe angajații BCE.

Tranzacție: Rekord Alba-Iulia, printre cei mai mari producători europeni de încălțăminte tehnică și sport, cumpărat de italienii de la MGM CITEȘTE ȘI Tranzacție: Rekord Alba-Iulia, printre cei mai mari producători europeni de încălțăminte tehnică și sport, cumpărat de italienii de la MGM

Potrivit acestuia, sindicatul a avut o întâlnire cu șefa băncii, Christine Lagarde, în urmă cu câteva săptămâni, iar aceasta a transmis limpede că nu există spațiu de negociere.

O grevă nu este exclusă, precum cea din 2009 pe subiectul reformării sistemului de pensii al BCE, însă poate surveni numai după o curbă de escaladare (a situației – n.r,)″, a precizat Bowles.

Premieră în România - Parlamentar condamnat pentru o postare pe Facebook CITEȘTE ȘI Premieră în România - Parlamentar condamnat pentru o postare pe Facebook

Anul acesta, angajații băncii centrale din Brazilia au intrat în grevă pentru salarii mai mari, însă o mișcare similară de protest ar fi greu de organizat la BCE, întrucât banca nu se supune nici unui set național de legi sociale și operează potrivit regulilor proprii, care includ o ″obligație minimă de serviciu″ pentru personal, decisă de la caz la caz.

Conflictul de muncă amplifică și mai mult poziția dificilă în care se află BCE, într-un moment în care instituția se pregătește să majoreze dobânzile pentru a patra oară la rând, în tentativa de a potoli cea mai mare criză inflaționistă din actuala generație.

VIDEO&FOTO Ford Puma, fabricat în România, a fost re-testat de EuroNCAP, dar a primit surprinzător un rezultat mai slab CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Ford Puma, fabricat în România, a fost re-testat de EuroNCAP, dar a primit surprinzător un rezultat mai slab

E cel puțin stânjenitor și pune BCE cu spatele la zid. Simbolismul este absolut îngrozitor″, a comentat situația consilierul economic șef al băncii italiene UniCredit, Erik Nielsen.

Conducerea BCE a explicat pentru Financial Times că revizuiește salariile anual în baza unei metodologii predefinite, care ia în calcul dinamicile salariale de la instituții similare, și că a convenit recent cu personalul angajat, după lungi negocieri, implementarea unei noi politici de telemuncă, care le dă dreptul salariaților să lucreze de la distanță până la 110 zile pe an în total, cel mult 10 zile pe lună și maximum 10 zile consecutive.

EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări

Zona euro a ajuns în octombrie la o rată a inflației exprimată cu 2 cifre pentru prima dată în istoria ei de 23 de ani. În noiembrie, creșterea prețurilor de consum s-a temperat pentru prima dată în ultimele 17 luni, la 10%, nivel de 5 ori mai mare decât ținta BCE. Prognoza de inflație a băncii pentru 2022 este de 8,1%.

Salariile din regiunea monedei unice europene nu au ținut pasul cu inflația și au erodat puterea de cumpărare a gospodăriilor, generând prognoze de recesiune din partea economiștilor. Costurile cu forța de muncă au crescut cu 4% în prima jumătate a anului, potrivit Eurostat.

viewscnt
Afla mai multe despre
greva banca centrala europeana
spirala salarii-preturi
inflatie
scumpiri
cresteri de preturi
greva salarii
proteste majorari salarii