DECIZIE Pe fondul lipsei de personal, muncitorii străini fără angajator vor putea cere un nou permis de muncă. Termenul și condițiile stabilite

DECIZIE Pe fondul lipsei de personal, muncitorii străini fără angajator vor putea cere un nou permis de muncă. Termenul și condițiile stabilite

Foto dreamstime.com

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 dec 2022

Străinii care au intrat legal pe teritoriul României și cărora le-a expirat permisul unic vor putea solicita un nou permis unic, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a unei noi legi adoptate acum de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Solicitarea va putea fi realizată dacă încetarea raportului de muncă al străinului a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a noii legi.

De ce este important: Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Numărul de muncitori care vor avea acces pe piața muncii din România anul viitor este propus a rămâne la nivelul de 100.000 persoane, similar celui de anul acesta, conform unui act normativ pregătit în acest sens. Numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat însă în 2022 față de 2021, de la peste 5.000 la aproape 11.000. Conform datelor analizate de Profit.ro, până la mijlocul lunii septembrie, autoritățile eliberaseră deja, pentru acest an, aproape 65.000 de avize de angajare/detașare, având în lucru alte peste 8.000.

Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.

ULTIMA ORĂ Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină - interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public

Noile prevederi adoptate acum de Parlament au fost aduse prin modificarea ordonanței de urgență prin care muncitorii străini din afara UE, aflați în România, care vor să schimbe angajatorul local pot efectua operațiunea doar pe baza acordului exprimat, în scris, de angajatorul anterior, în condițiile în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă.

Astfel, aleșii au introdus în ordonanță o nouă prevedere care stabilește că: ”Străinii care au intrat legal pe teritoriul României, și cărora le-a expirat permisul unic pot solicita un nou permis unic, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă încetarea raportului de muncă al străinului a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a prezentei legi”.

”Având în vedere procedura greoaie cu privire la schimbările survenite în raporturile de muncă, mulți dintre cei în cauză sunt nevoiți să revină în țările de origine, fapt care are un efect negativ asupra forței de muncă din anumite sectoare, și așa deficitare”, își motivează aleșii propunerea adoptată.

Finanțele se vor asigura că amânarea creșterii impozitării proprietății până în 2025 și schimbările la regimul microîntreprinderilor vor fi aplicate. PLUS alte modificări la salarii și pensii CITEȘTE ȘI Finanțele se vor asigura că amânarea creșterii impozitării proprietății până în 2025 și schimbările la regimul microîntreprinderilor vor fi aplicate. PLUS alte modificări la salarii și pensii

Prevederile nu se vor aplica însă străinilor pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări a emis decizia de returnare la data intrării în vigoare a noii legi.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
muncitori
străini
permis
munca
aviz
proiect
lege
parlament