CSM cere public Parlamentului să urgenteze aprobarea legii privind agenția pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești

CSM cere public Parlamentului să urgenteze aprobarea legii privind agenția pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 3 sep 2015
Secția pentru judecători a CSM a hotărât miercuri să solicite public Parlamentul României să urgenteze procedura pentru adoptarea Legii privind Agenția pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești, afirmând că 61 de dosare de infracțiuni economice au fost înregistrate pe rolul ÎCCJ în ultimii doi ani, cu prejudicii între 7.000 lei și 300 milioane de euro.

Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost înregistrate, în perioada 1 ianuarie 2013 - 1 aprilie 2014, un număr de 61 de dosare, în diferite faze procesuale și având ca obiect infracțiuni economice precum spălare de bani, evaziune fiscală, contrabandă și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, a anunțat joi Consiliul Superior al Magistraturii. În aceeași perioadă, în dosarele de recurs și recurs în casație, valoarea totală a despăgubirilor civile, stabilite în mod definitiv, este de 100.500 euro și 52,9 milioane de lei.

Pe rolul tuturor curților de apel și instanțelor arondate, la nivelul lunii aprilie 2015, se afla un număr total de 2.152 de cauze având ca obiect infracțiuni economice. Cele mai multe s-au înregistrat la Curtea de Apel București și instanțele arondate, respectiv un număr de 367 dosare, iar cele mai puține la Curtea de Apel Pitești și instanțele arondate - 39 de dosare.

S-a mai constatat că în perioada respectivă, curțile de apel și instanțele arondate au soluționat definitiv un număr de 2.813 dosare cu obiectul anterior menționat, cuantumul prejudiciului stabilit de instanțele de judecată prin hotărâri definitive pronunțate în aceste cauze situându-se la nivelul sumelor de 1,32 miliarde de lei, 80,3 milioane de euro și 149,2 milioane de dolari. Cele mai multe s-au soluționat la Curtea de Apel  București și instanțele arondate, respectiv un număr de 417 dosare, iar cele mai puține la Curtea de Apel Pitești și instanțele arondate, respectiv un număr de 69 de dosare.

Datele provin din raportul Inspecției Judiciare, aprobat, cu observații, în ședința de joi a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
csm
lege
parlament
infracțiuni economice