În urmă cu doi ani, la 11 decembrie 2019, apărea în lume primul caz de infectare cu covid-19, o vânzătoare din piața de animale din Wuhan.
După tot acest timp, originea virusului rămâne un mister. Analiza primelor cazuri de covid-19 în Wuhan înclină în mod clar balanța către o origine animală a virusului, susține virusologul Michael Worobey, scrie News.ro.
În octombrie, Serviciile secrete americane spuneau că e posibil să nu poată vreodată să identifice originea Covid-19, dar au concluzionat că boala nu a fost creată ca armă biologică. Într-o evaluare actualizată a cercetării, Office of the US Director of National Intelligence (ODNI) a spus că transmiterea de la animal la om și un accident de laborator sunt două ipoteze plauzibile legat de felul în care s-a răspândit boala. Nu au existat însă suficiente informații pentru a ajunge la o concluzie definitivă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritățile chineze au legat primele cazuri de Covid-19 de o piață din Wuhan, făcându-i pe oamenii de știință să considere că virusul a trecut la oameni de la animale.
Anul acesta, în presa americană au apărut și articole care sugerau că există tot mai multe dovezi că virusul a apărut din laboratorul din Wuhan, probabil în urma unui accident.
Până în prezent, s-au înregistrat în întreagaa lume 267.865.289 de cazuri de infectare cu covid-19. Dintre cei infectați, au murit 5.285.888.
Pe primul loc în clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri este SUA, cu 49.241.986 de infectări. Locul doi este ocupat de India, cu 34.674.744 de cazuri, iar pe poziția a treia este Brazilia, cu 22.167.781 de cazuri. România a raportat peste 1,79 milioane de cazuri și aproape 58.000 de decese.
În cei doi ani de la primul caz, lumea a învățat să trăiască respectând restricții, deși în mai multe țări acestea au fost întâmpinate cu proteste.
Sunt disponibile în prezent câteva tipuri de vaccinuri împotriva covid-19, până acum administrându-se peste 8 miliarde de doze.