Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență privind acoperirea din bugetul Ministerului Sănătății a costurilor tratării în străinătate a persoanelor rănite în tragicul incendiu din clubul Colectiv, costuri care nu sunt acoperite din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate sau din alte surse. Doar pentru anul 2015, aceste costuri sunt estimat la 500.000 de euro de persoană.
În nota de fundamentare a proiectului se estimează costul mediu cu tratamentul medical în străinătate, pentru fiecare rănit, până la finalul anului în curs, la 500.000 de euro de persoană.
"Față de această estimare pot exista variații substanțiale, având în vedere complexitatea cazurilor din punct de vedere medical și a procedurilor terapeutice aplicate, a costurilor și nivelurilor de coplată diferite din sistemele de sănătate ale statelor în care sunt sau urmează să fie transferați răniți. De menționat că, în prezent, sunt internați în clinici din străinătate un număr de 29 de răniți, dar în funcție de evoluiția stării de sănătate a pacienților internați în unitățile sanitare din România pot fi transferați pentru efectuarea tratamentului medical în străinătate un număr de circa 20 de răniți", se arată în documentul citat.
Proiectul de ordonanță de urgență prevede acoperirea din bugetul Ministerului Sănătății, în 2015 și 2016, a costurilor tratării în străinătate a persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv. Este vorba de costurile neacoperite din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate sau din alte surse.
"Plata cheltuielilor reprezentând contravaloarea tratamentelor medicale, inclusiv contribuția personală a rănitului stabilită în conformitate cu legislația națională a statelor în care se acordă tratament medical de către unitățile sanitare din străinătate, se realizează la solicitarea rănitului/însoțitorului", se stipulează în proiectul de OUG.
Prin însoțitor se înțelege un membru al familiei rănitului, o rudă a acestuia, indiferent de gradul de rudenie, sau orice altă persoană care își asumă responsabilitățile conform unei declarații pe propria răspundere.
Cererea de plată a cheltuielilor cu tratamentul în străinătate trebuie însoțită de copii după actele de identitate ale răniților și însoțitorilor, documente de plată și medicale emise de unitățile sanitare din străinătate, din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contribuția personală a rănitului, numele și elementele de identificare ale răniților, conturile bancare al unităților sanitare din străinătate, perioadele de tratament medical, documente de transfer între unități sanitare. Acolo unde este cazul, este necesar și certificatul de constatare a decesului.
La cereri mai trebuie anexate declarații pe propria răspundere ale răniților/însoțitorilor prin care își asumă că nu beneficiază de acoperirea integrală sau parțială din alte surse a cheltuielilor solicitate. "În situația în care aceste cheltuieli au fost suportate parțial din alte surse, în declarație pe proprie răspundere se menționează cuantumul sumei de care a beneficiat și suma care urmează a fi suportată de la bugetul de stat", se menționează în textul proiectului de OUG.
Ministerul Sănătății va efectua plata tratamentelor efectuate în străinătate de răniții în incendiul de la Colectiv direct în conturile spitalelor străine. Metodologia de decontare, modelul cererii de plată și al declarațiilor pe proprie răspundere se vor aproba prin ordin al ministrului Sănătății, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.
Numărul celor care și-au pierdut viața în tragedia de la Colectiv a ajuns la 60 duminică, după decesul unui rănit care fusese transferat la un spital din Viena.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, duminică, la 60.
Alte circa 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 39 au fost transportate spre unități sanitare din străinătate, însă zece au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveția, unul în Franța și doi în Germania.