Construcții ilegale amenajate pe malurile Dunării, descoperite în timpul unei acțiuni la nivel european

Construcții ilegale amenajate pe malurile Dunării, descoperite în timpul unei acțiuni la nivel european
scris 22 oct 2022

Construcții ilegale amplasate în albia Dunării au fost descoperite de către autoritățile din România în timpul unei acțiuni desfășurate la nivel european, la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea. În cadrul acțiunii organizate simultan în cele zece țări, au fost constatate 130 de infracțiuni, dintre acestea pe teritoriul României fiind constatate 19 infracțiuni la legea privind transportul naval și 10 infracțiuni la legea apelor.

O construcție din beton, cornier și tablă, care se întinde până în albia fluviului Dunărea și care a fost amplasată ilegal a fost descoperită, la începutul acestei luni, de către polițiștii de la Postul de Poliție Transporturi Navale Sulina, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina. Construcția, amplasată în zona milei marine 1,5 pe brațul Sulina al Dunării nu are avizul legal al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării sau al Apelor Române, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot luna aceasta, polițiștii Postului de Poliție Transporturi Navale Fetești au identificat, în zona kilometrului fluvial 68, în comuna Unirea, județul Călărași, o construcție plutitoare, tip ponton de acostare ambarcațiuni, ancorat de mal, prevăzut cu o pasarelă pietonală, aparținând unui bărbat, din municipiul Călărași, județul Călărași, pentru care nu a fost emisă autorizație de gospodărire a apelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Atacurile rusești au țintit jumătate din capacitatea de generare a energiei termice a Ucrainei. După Chișinău, și Kievul ar putea avea nevoie de importuri de energie electrică CITEȘTE ȘI Atacurile rusești au țintit jumătate din capacitatea de generare a energiei termice a Ucrainei. După Chișinău, și Kievul ar putea avea nevoie de importuri de energie electrică

În ambele cazuri au fost deschise dosare penale vizând infracțiunea de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații, pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau notificarea unei astfel de lucrări.

Construcțiile realizate ilegal pe Dunăre au fost descoperite în cadrul acțiunii „Clean Waters”, care s-a desfășurat în perioada 26 septembrie – 9 octombrie 2022 și care s-a realizat concomitent în Germania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova și România. Aceasta a fost prima acțiune de acest fel la care au participat toate cele 10 state riverane fluviului Dunărea.

„Activitățile de verificare și control au avut ca scop creșterea siguranței și securității activităților pe apă, în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea și pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone. De asemenea, acțiunile au vizat respectarea legislației în domeniul protecției mediului, prevenirea și combaterea poluării, transportului naval de pasageri, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni, pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor, având la bord echipajul minim de siguranță, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

În urma activităților desfășurate de către cele 10 state riverane fluviului Dunărea, au fost constatate 130 de infracțiuni, aplicate 340 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 25.000 de euro.

DECIZIE Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații CITEȘTE ȘI DECIZIE Poliția rutieră va putea dispune ridicarea mașinilor parcate pe trotuar sau pe orice alte spații

Dintre acestea, în România, au fost constatate 19 infracțiuni la Legea nr. 191/2003 privind transportul nava, respectiv personal navigant depistat sub influența băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuțiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum și punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță.

Au fost constatate 10 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape, fără avizul legal al Administrației Naționale „Apele Române”.

În timpul acțiunii, polițiștii Serviciului de Poliție Transporturi Maritime au descoperit, în cooperare cu autoritățile vamale, două containere, care ar fi conținut 14.556 de jucării, susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală ale mai multor mărci. Mărfurile, având o valoare de piață estimată la 714.000 de lei, au fost reținute în vederea continuării cercetărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
deșta
dunarea
constrcții