Comisia Europeană a stabilit astăzi noi limite pentru utilizarea nitriților și nitraților ca aditivi alimentari. Aceste noi limitem semnificativ reduse, protejează împotriva bacteriilor patogene (de exemplu, Listeria, Salmonella, Clostridia) și reduc expunerea la nitrozamine, dintre care unele sunt cancerigene, argumentează Comisia.
"Cetățenii noștri se așteaptă la liniștea sufletească pe care o oferă siguranța alimentelor pe care le consumă, aceasta a fost întotdeauna o piatră de temelie a mandatului meu. Astăzi, prin stabilirea unor noi limite pentru nitriți și nitrați în alimente, facem încă un pas în această direcție și realizăm o altă acțiune importantă în cadrul Planului european de învingere a cancerului", a eclarat comisarul Stella Kyriakide, responsabil de siguranța alimentară.
Noile limite mai stricte țin cont de diversitatea produselor și de condițiile de fabricare a acestora pe teritoriul UE. Operatorii din sectorul alimentar au acum doi ani pentru a se adapta la aceste noi limite.