Cioloș apelează la înțelegerea Norvegiei în cazul Bodnariu, pentru a nu se ajunge la "alte demersuri". Ce poate face România

Cioloș apelează la înțelegerea Norvegiei în cazul Bodnariu, pentru a nu se ajunge la "alte demersuri". Ce poate face România

Sursa:Facebook

scris 12 ian 2016

Premierul Dacian Cioloș a adresat un apel autorităților norvegiene în cazul celor cinci copii luați de la familia Bodnariu, pentru ca acestea să înțeleagă cât de sensibil este acest subiect în România și pe plan internațional, sperând într-o clarificare rapidă a situației, fără să se ajungă la alte "demersuri" și "inflamarea" în continuare a situației.

Apelul este transmis după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, o instanță norvegiană a dispus încredințarea în plasament temporar a celor cinci copii ai familei Bodnariu, o familie mixtă cu tatăl român și mama de cetățenie norvegiană, pe baza unor suspiciuni de rele tratamente la adresa copiilor. Data la care poate fi depus recurs împotriva acestei decizii nu a fost încă stabilită.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul spune că vrea să se implice în acest caz, fiind vorba de români

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Întregul caz va fi urmărit cu cea mai mare atenție de la nivelul prim-ministrului și partea română va avea un rol proactiv, conform solicitărilor familiei, în calitate de cetățeni români. Prim-ministrul dorește să fie ținut la curent cu promptitudine cu toată evoluția situației și face un apel la adresa autorităților norvegiene să perceapă dimensiunea sensibilă a subiectului la nivelul opiniei publice românești și internaționale, Sperăm într-o clarificare rapidă a situației care să țină cont de interesul copiilor - cetățeni norvegieni și români - fără să se ajungă la alte demersuri și fără inflamarea pe mai departe a situației", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a arătat că interesul prim-ministrului și al Guvernului este justificat de faptul că este vorba de cetățeni români, iar membrii familiei solicită implicarea autorităților române și a ambasadei României la Oslo.

Cioloș a discutat, de altfel, marți, cu ambasadorul României la Oslo, iar ambasadoarei Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, i s-a transmis de la nivelul Cancelariei premierului interesul special al acestuia pentru cazul respectiv.

Agențiile: Românii vor sta departe de Istanbul o vreme, dar după câteva luni uită CITEȘTE ȘI Agențiile: Românii vor sta departe de Istanbul o vreme, dar după câteva luni uită

Ambasadorul României din Norvegia va avea marți, la rândul său, o discuție cu membrii familiei Bodnariu și cu noul avocat din oficiu al acestora, iar miercuri se va întâlni cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii.

Ce ar putea face partea română

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că Guvernul va face toate demersurile care țin de autoritățile române pentru a contribui la lămurirea situației, dar a subliniat, pe de altă parte, că înțelege că este vorba de anchete în curs, pe care le realizează autoritățile norvegiene.

"Partea română respectă pe deplin acest demers, dar speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluția anchetelor, iar prim-ministrul va urmări personal evoluțiile acestui caz", a declarat Suciu.

Practic, pentru că este vorba de un proces judecat în Norvegia, conform legislației acestei țări, autoritățile române au pârgii extrem de limitate de intervenție. Ele nu se pot decât informa în acest caz și nu pot recurge decât la diligențe diplomatice.

Avertismentul voalat al premierului Cioloș cu privire la "alte demersuri" poate avea în vedere acțiuni la nivel european, dar și aici orice demers este îngreunat de faptul că Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, ci doar asociată la Spațiul Economic European.

FOTO Consilierul economic al lui Cioloș a instalat la Guvern \ CITEȘTE ȘI FOTO Consilierul economic al lui Cioloș a instalat la Guvern "bolul pentru idei", deasupra celui cu bomboane

Singura opțiune valabilă la nivel juridic este de a apela la o instanță precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dar deocamdată autoritățile române nu s-au exprimat în această privință.

Copiii au obținut cetățenia română după decizia instanței norvegiene

Intervenția autorităților române în acest caz este cu atât mai dificilă deoarece, la momentul deciziei instanței norvegiene, cei cinci minori erau doar cetățeni norvegieni.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că familia Bodnariu a solicitat acordarea cetățeniei române copiilor abia la începutul lunii decembrie, iar autoritățile române au aprobat cererea în regim de urgență, astfel încât, până la jumătatea lunii decembrie, copiii erau deja și cetățeni români. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bodnariu
guvern
cioloș
copii
norvegia
plasament