DNA s-a autosesizat în cazul "lucrărilor științifice" redactate în penitenciare

DNA s-a autosesizat în cazul "lucrărilor științifice" redactate în penitenciare
scris 12 ian 2016

Angajați ai penitenciarelor în care au fost redactate așa-zisele lucrări științifice, reprezentanți ai editurilor care le-au publicat, dar și profesori universitari care au girat cărțile scrise de deținuți în vederea reducerii pesepselor la care au fost condamnați sunt suspectați de DNA de favorizarea infractorului.

Direcția Națională Anticorupție anunță că s-a sesizat din mass-media, dar și dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, cu privire la fenomenul așa-ziselor lucrări științifice care ar fi redactate în spatele gratiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat", arată DNA. Astfel, există deținuți care au beneficiat de reduceri ale pedepselor care ajung, în unele cazuri, până la 300 de zile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Suspecți de favorizarea infractorului sunt "cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice", mai precizează DNA.

Nu în ultimul rând procurorii DNA au în vedere și persoanele care au redactat, în realitate, cărțile asumate de deținuți, în condițiile în care "lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini)", după cum se menționează în procesul-verbal de sesizare din oficiu. 

Numai în luna decembrie și la un singur penitenciar, Rahova, erau în curs de elaborare 46 de așa-zise lucrări științifice.

Inspecția Judiciară a CSM a efectuat, de asemenea, verificări ale judecătorilor delegați pe lângă penitenciare.

Parlamentul a modificat legea în 2013, astfel încât deținuții care scriu lucrări științifice să beneficieze de o reducere a pedepsei de 30 de zile, pentru fiecare operă creată. În Legea 254/2013 nu se precizează, însă, cine certifică caracterul științific al unei lucrări.

În legislația anterioară, care datează din 1969, se prevedea că pentru fiecare două zile lucrate pentru elaborarea unei lucrări științifice se scad trei zile din pedeapsa primită de autor.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
dosar
lucrari stiintifice
penitenciare