Ciolacu, apel la muzeografi să nu boicoteze „Noaptea Muzeelor”: La șantaj, nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alți miniștri și avem noi grijă de muzee

Ciolacu, apel la muzeografi să nu boicoteze „Noaptea Muzeelor”: La șantaj, nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alți miniștri și avem noi grijă de muzee
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2024

Premierul Marcel Ciolacu a făcut, miercuri, un apel la muzeografi să nu boicoteze evenimentul "Noaptea Muzeelor", subliniind că problemele reclamate de aceștia pot fi rezolvate pe calea dialogului și nu printr-un "șantaj". „La șantaj, îi anunț oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alți miniștri și avem noi grijă de muzee în 'Noaptea Muzeelor'. Nu am nicio problemă ", a declarat premierul Ciolacu.

Premierul a răspuns astfel, întrebat care este poziția sa vizavi de faptul că mulți muzeografi, în acest moment, au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor și vor boicota acest eveniment ca formă de protest împotriva salariilor mici din domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
PSD vrea continuarea pensionării mai devreme cu 2 ani în peste 140 de localități CITEȘTE ȘI PSD vrea continuarea pensionării mai devreme cu 2 ani în peste 140 de localități
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Am avut o discuție cu doamna ministru al Culturii. Și eu sunt, să știți, nemulțumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez niște copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, și prin intermediul dumneavoastră o să fac un apel la dânșii să-și facă serviciul pentru care sunt angajați. Și prin dialog concret, deja am început discuțiile cu doamna ministru, cu domnul ministru al Finanțelor, dar la un asemenea șantaj eu nu voi răspunde", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Calea cea mai corectă în această situație este cea a dialogului, a adăugat șeful Guvernului.

"Calea cea mai corectă este ca în perioada următoare să ne așezăm la masă și dânșii să-și facă slujba pentru care sunt plătiți de către noi toți. Cum și eu sunt plătit și din impozitele mele, dar și din impozitele dumneavoastră. Înțeleg că este an electoral, înțeleg că există nemulțumiri, dar trebuie să avem și un dialog. Nu-mi aduc aminte, până acum, să nu fi stat cu vreo categorie la masă, decent, și stând de vorbă punctual despre fiecare problemă. La șantaj, îi anunț oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alți miniștri și avem noi grijă de muzee în 'Noaptea Muzeelor'. Nu am nicio problemă ", a mai declarat premierul Ciolacu.

Sindicatele din domeniul protecției patrimoniului cultural asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" - CNS Cartel Alfa au anunțat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, în fața Guvernului, acuzând subfinanțarea în domeniu.

Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a anunțat pe 15 mai că nu va participa la ediția din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, solidarizându-se cu colegii care protestează împotriva salariilor mici din domeniu. Și Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Istorie a României au anunțat că nu vor organiza în acest an Noaptea Muzeelor.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor s-a declarat solidară cu revendicările sindicatelor din cultură, exprimându-și speranța în adoptarea rapidă de către factorii implicați a unor măsuri de corecție "juste" și "necesare".

"Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza "Noapte în muzeele din România", a transmis Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor au anunțat că lista finală a instituțiilor retrase va fi anunțată vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
muzeografi
noaptea muzeelor