CET Govora vrea să recupereze plăți de 4,1 mil. lei declarate nelegale de ANAF, în special către avocați

CET Govora vrea să recupereze plăți de 4,1 mil. lei declarate nelegale de ANAF, în special către avocați
scris 8 ian 2016

CET Govora, producătorul de energie termică controlat de Consiliul Județean Vâlcea, a decis să trimită somații de plată pentru a recupera suma totală de 4,2 milioane lei, reprezentând plăți declarate nelegale în urma unui control al ANAF derulat în perioada iunie-septembrie a anului trecut, din care peste 2,6 milioane lei au fost efectuate în baza unor contracte de asistență juridică semnate cu casele de avocatură Dragne și Asociații, Țuca Zbârcea și Asociații și Voinescu și Asociații, precum și cu avocatul Cristian Sârbu.

Totodată, CET Govora vrea să înceapă negocieri cu CFR Marfă pentru reeșalonarea pe 2 ani a unor datorii în sumă totală de 20,6 milioane lei ale societății vâlcene către compania feroviară de stat, pentru transporturi de cărbune.

Urmărește-ne și pe Google News

Deciziile au fost aprobate de către Consiliul de Supraveghere al CET Govora în noiembrie anul trecut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Grosul plăților declarate nelegale pe care CET Govora vrea să le recupereze ca urmare a dispozițiilor ANAF, în valoare de peste 2,6 milioane lei, au fost efectuate în baza unor contracte de asistență juridică semnate cu casele de avocatură Dragne și Asociații, Țuca Zbârcea și Asociații și Voinescu și Asociații, precum și cu avocatul Cristian Sârbu.

Mircea Băsescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Reacția lui Traian Băsescu CITEȘTE ȘI Mircea Băsescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Reacția lui Traian Băsescu

ANAF a concluzionat, în urma controlului, că încheierea și derularea acestor contracte a încălcat dispozițiile legale în vigoare potrivit cărora companiile de stat care au angajați juriști proprii pot contracta avocați externi numai în cazuri temeinic justificate, în care juriștii interni nu fac față sarcinilor de asistență și reprezentare apărute, și doar cu acordul acționarului majoritar, în cazul de față Consiliul Județean Vâlcea.

CET Govora a mai decis să trimită somații de plată pentru a recupera cheltuieli de reclamă și publicitate în valoare de circa 870.000 lei, precum și cheltuieli cu studii de fezabilitate și expertize tehnice de circa 642.000 lei, toate declarate nelegale de către ANAF în urma controlului desfășurat anul trecut.

În raportul întocmit de ANAF în urma controlului se precizează că sumele menționate trebuie recuperate fie de la prestatorii de servicii către care s-au făcut plățile, fie de la persoanele răspunzătoare de angajarea și efectuarea acestor plăți.

Consiliul de Supraveghere al CET Govora a mai aprobat, în noiembrie 2015, mandatarea conducerii executive a CET Govora pentru negocierea cu conducerea CFR Marfă sucursala Banat - Oltenia în vederea eșalonării plății unui debit de circa 20,6 milioane lei pe o perioadă de 2 ani.

Guvernul recunoaște: Site-urile administrației nu sunt prietenoase cu publicul deși au costat sute de milioane lei CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște: Site-urile administrației nu sunt prietenoase cu publicul deși au costat sute de milioane lei

Senatorul Dan Șova se află în prezent în arest preventiv, după ce instanța supremă a respins, pe 28 decembrie 2015, contestația lui Șova și a menținut decizia de prelungire a mandatului emis în 14 decembrie, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, mai precis că ar fi luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură.

Astfel, potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Șova ar fi pretins sume de bani și ar fi primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, fost director general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună. Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiți pentru a achita un imobil cumpărat în București de la deputatul PSD Cristian Rizea.

Potrivit referatului prin care DNA a cerut arestarea preventivă a lui Șova, senatorul țipa la directorul general al CET Govora când acesta încerca să îi explice că nu mai poate acorda contracte caselor de avocatură indicate de politician.

ELCEN: Problemele de încălzire din Dr. Taberei și Militari, agravate de o avarie la CET Vest CITEȘTE ȘI ELCEN: Problemele de încălzire din Dr. Taberei și Militari, agravate de o avarie la CET Vest

Mihai Bălan a fost reținut în 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă, în 20 noiembrie, de instanță, care a dispus ca directorul general CET Govora să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistență juridică cu o firmă, influențat de senatorul Dan Șova.

Dan Șova este acuzat și în dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

De asemenea, senatorul este urmărit penal de DNA într-un dosar privind contracte de consultanță juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetați și Mihai Bălan și Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii îl acuză pe Dan Șova, senator, la data faptelor reprezentant al Societății Civile de Avocați "Șova și Asociații", de două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet govora
dan sova
dna
anaf