Un investitor străin ar fi interesat să intre în acționariatul Complexului Energetic Hunedoara, aflat de joi în insolvență, și ar fi pregătit să vină cu cel puțin 200 de milioane de euro la capitalul companiei de stat, au declarat, pentru Profit.ro, surse apropiate societății, în condițiile în care datoriile totale ale Complexului, către parteneri comerciali, bănci și bugetele statului, se ridică la 1,2 miliarde lei (circa 267 milioane euro).
Despre posibila privatizare a CE Hunedoara s-a mai vorbit în urmă cu un an, când, potrivit autorităților, compania americană Quintana Minerals Corporation și-a exprimat interesul în această privință, însă în cele din urmă nu s-a concretizat nimic.
Potrivit surselor citate, care nu au dorit să ofere nici un fel de detalii despre identitatea potențialului investitor, în circa o săptămână, reprezentanți ai acestuia vor veni în Valea Jiului pentru discuții și analize cu privire la posibila lor implicare la CE Hunedoara. În plus, conducerea CE Hunedoara și reprezentanții statului român vor continua discuțiile la Bruxelles cu Comisia Europeană în privința acordării unui ajutor de stat pentru Complex, în baza planului de restructurare a companiei, care prevede separarea activităților miniere de cele energetice, partea română fiind interesată de continuarea activităților de minerit.
În decembrie anul trecut, ministerul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, declara că firma americană Quintana Minerals Corporation este interesată de privatizarea CE Hunedoara, solicitând în acest sens Departamentului pentru Energie mai multe informații despre compania de stat. Potrivit lui Nicolescu, interesul celor de la Quintana Minerals se lega și de partea de minerit a CE Hunedoara, nu doar de cea energetică, compania americană având în portofoliu și operațiuni miniere.
Ulterior, în decembrie 2015, Nicolescu spunea că regretă că statul și CE Hunedoara nu au continuat discuțiile cu americanii de la Quintana. "Cred și acum că era o șansă bună de salvare, însă din păcate s-a urmărit doar repolitizarea societății", declara fostul ministru.
Administrator judiciar anonim, înființat anul trecut
Tribunalul Hunedoara a aprobat, joi, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, însă a numit provizoriu un alt administrator judiciar decât cel dorit de societate și de acționarul majoritar, statul român, firma Euro Insol a lui Remus Borza, care gestionează și insolvența Hidroelectrica.
Instanța a desemnat ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvență GMC SPRL din Craiova. Administratorul judiciar provizoriu trebuie ulterior reconfirmat în această poziție de către adunarea creditorilor. În caz că administratorul desemnat provizoriu de instanță nu obține jumătate plus unu din voturile creditorilor, acesta va fi înlocuit.
Conducerea executivă a CE Hunedoara are, de asemenea, posibilitatea de a face apel la decizia instanței cu privire la firma desemnată ca administrator judiciar provizoriu, în termen de 7 zile de la publicarea deciziei în Buletinul Procedurilor de Insolvență.
Casa de Insolvență GMC SPRL din Craiova, desemnată administrator judiciar provizoriu al CE Oltenia la propunerea creditorului UPSROM Industry, a fost înființată în mai anul trecut, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, și nu este încă înregistrată la Registrul Comerțului. În septembrie 2015, Casa de Insolvență GMC SPRL a fost numită administrator judiciar la Romvag Caracal.
Consiliul de Administrație al CE Hunedoara ceruse, la finalul anului trecut, intrarea voluntară în insolvență a companiei tocmai pentru ca acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Energiei, să poată păstra controlul asupra deciziilor referitoare la Complexul Energetic și să se evite falimentul societății.
Un număr de 18 creditori ai Complexului ceruseră deja intrarea în insolvență a companiei. Aceștia sunt Romlink Invest, SC Instal Comimpex 2006, Arteca Jilava, Boștină și Asociații SPRL, Delta Plus Trading, Meridian Electro Construct, SC Brenntag SRL, Ureserv SA, UPSROM Industry Tg. Jiu, Grupul Industrial Electrocontact Botoșani, Fortex Food Distribution (fostul GTS Company), Telecerna, Upsrom SA Petroșani, Artego Tg. Jiu, Devatrans, Deloitte Consultanță SRL București, SC Thic Izolații Termice SA Pașcani și SC Messystech SRL București. Tribunalul Hunedoara a decis, joi, că, în baza legii, cererile formulate de acești creditori devin declarații de creanță.
CITEȘTE ȘI Poșta Română vrea să cumpere energie electrică pe 4 ani cu maximum 37 mil. leiSituație financiară dezastruoasă
La începutul lunii decembrie 2015, în nota de fundamentare a unui proiect de HG privind programul de iarnă în domeniul energetic, Guvernul afirma că CE Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani.
Tot la începutul lunii decembrie, Ministerul Mediului a amendat CE Hunedoara cu 588 milioane lei pentru îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană și românească. Mai mult, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu. Complexul a contestat decizia în instanță, Judecătoria Deva urmând să se pronunțe în această sperță pe 25 februarie.
Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. Principala problemă a Complexului este reprezentată de costul foarte mare de producere a energiei electrice în termocentralele pe cărbuni ale companiei, situat semnificativ peste prețul pe care CE Hunedoara îl poate obține pe piață.
Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și are aproximativ 6.500 de angajați.
În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Iarna aceasta, potrivit planurilor Guvernului, necesarul total este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați de la CE Hunedoara.