În cel mult două săptâmâni, certificatul verde va fi obligatoriu, la locul de muncă. Angajații de la stat și privat, trebuie să demonstreze că sunt testați sau vaccinați anti-Covid, altfel ar putea fi sanctionați dur, până la concediere.
Va exista și o perioadă de grație, de două luni, în care statul va acoperi contravaloarea, a 20 de teste rapide. După aceea însă, cei care nu se vaccinează, își vor plăti singuri testarea. Epidemiologii sunt de părere că obligativitatea ar putea stimula vaccinarea, care din păcate a scăzut drastic. 318 pacienți au fost răpuși de Covid în ultimele 24 de ore, scrie Știrile Pro TV.
După săptămâni de analize și discuții, introducerea obligativității certificatului verde pentru muncă pare că a intrat în linie dreaptă. Partidele politice mai au la dispoziție doar câteva ore pentru a trimite propuneri, iar luni documentul va ajunge la comisiile de specialitate.
Conform porpunerilor, ar urma să fie 10 teste rapide decontate pe lună, pentru o perioadă de maximum 60 de zile, în total 20 de teste antigen gratuite. Această perioada de 2 luni este considerată o perioadă de acomodare a societății. După aceste 2 luni însă, cei care vor refuza să se testeze PCR, ori antigen pe banii lor, dar și să se vaccineze gratuit pentru a putea merge la serviciu, ar putea fi sancționați.
Sancțiunea poate merge de la un simplu avertisment până la suspendare sau chiar concediere. Parlamentarii nu au stabilit însă dacă testele vor fi gratuite atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat.
„Noi am cerut și o evaluare la Ministerul Finanțelor tocmai pe acest deficit care se va înregistra în aceste două luni. Contextul în care am introdus aceste 2 luni cu testare gratuită este tocmai din discuțiile cu organizațiile profesionale. În acest moment am lăsat la latitudinea privatului să-și gestioneze accesul la muncă, noi venind doar pentru un sector public”, a transmis Nelu Tătaru.
Surse politice spun că dacă nu s-ar asigura facilitatea pentru toți angajații, atât de la stat, cât și de la privat, legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineSe caută soluții și pentru cei care au trecut prin boală și nu s-au înregistrat la Direcțiile de Sănătate Publică, dar au anticorpi. La fel și pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale clare și dovedite.
„Vaccinarea e singura soluție pentru că vrem să evităm valul 5. Evitarea valului 5 va fi posibilă dacă populația acestei țări va hotărî să se vaccineze”, a declarat Alexandru Rafila.
Iar valul 5 va lovi cu putere, spun medicii de la centrele de vaccinare și secțiile de terapie intensivă. Prea puțini români s-au mai vaccinat în ultimele zile.
Dacă în urmă cu 2-3 săptămâni în holul unui centru comercial din București era o coadă uriașă formată din cei care doreau să se vaccineze și așteptau minute în șir, lucrurile stau astăzi cu totul și cu totul diferit. Sunt doar câteva persoane.
De la 800 de persoane atunci într-un singur centru, s-a ajuns astăzi la doar 300 din care numai 40 cu prima doză.
„Obligativitatea la muncă nu ar mai fi cu acest certificat și probabil cei care au ajuns să facă doză unu de vaccin acum, în ceas târziu, erau acei oameni care nu erau de acord cu vaccinul până în prezent și acum erau obligați de împrejurări să facă acest vaccin”, a declarat un medic de la un centru de vaccinare.
În ultimele 24 de ore, doar 25.000 de oameni s-au vaccinat cu prima doză.