CCR: Executorii judecătorești nu mai pot încuviința executarea silită

CCR: Executorii judecătorești nu mai pot încuviința executarea silită
Cristian Vasilcoiu
Cristian Vasilcoiu
scris 17 dec 2015

Executorii judecătorești nu mai pot încuviința executarea silită a stabilit Curtea Constituțională a României, care a admis o excepție ridicată de o persoană ce are un astfel de proces pe rolul Judecătoriei Oradea.

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional articolul 666 din Codul de Procedură Civilă, care menționa că executorii judecătorești pot încuviința executarea silită. Judecătorii CCR au constatat, de asemenea, că au mai declarat, în trecut, astfel de prevederi neconstituționale, însă, în pofida acestui aspect, ele au fost preluate în noua lege.

Urmărește-ne și pe Google News

"Curtea a stabilit că acestea contravin prevederilor constituționale ale art.1 alin.(4), prin prisma exercitării de către executorii judecătorești a unei activități specifice instanțelor judecătorești, precum și ale art.21 alin.(3) și art.124, prin prisma faptului că declanșarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc, iar, în acest fel, pe de o parte, exigențele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparțialității și independenței autorității, nu sunt respectate, iar, pe de altă parte, înfăptuirea justiției este delegată executorului judecătoresc" - și-a motivat CCR decizia.

viewscnt
Afla mai multe despre
executori judecatoresti
executare silita
neconstitutional
ccr