Carnea, laptele și mierea de la munte vor primi eticheta "produs montan", în urma unui proces de certificare

Carnea, laptele și mierea de la munte vor primi eticheta "produs montan", în urma unui proces de certificare
scris 20 iul 2016

Producătorii din zona de munte vor avea posibilitatea de a-și înregistra produsele din carne, lapte, miere sau diverse plante cu denumirea de "produs monton". În acest scop, produsele respective vor trebui certificate de ministerul de resort și vor trebui să îndeplinească o serie de condiții.

Politica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativă de calitate "produs montan" va fi aplicată și în România, potrivit unei hotătâri adoptate miercuri de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform noilor prevederi, producătorii, cultivatorii, apicultorii care își desfășoară activitatea de producție în zona montană își vor putea promova produsele alimentare cu inscripția "produs montan" inclusă pe etichetă.

Ministerul Agriculturii promite că va informa consumatorii cu privire la importanța calității biologice și a garanțiilor sanitare a alimentelor "de la munte", ceea ce va determina o creștere a cererii pentru asemenea produse.

Pentru etichetarea în acest mod a produselor din zona montană, agricultorii care optează pentru această denumire trebuie să respecte o serie de condiții, de garanție a faptului că produsul este realizat în zona de munte.

Astfel, etichetarea alimentelor cu mențiunea "produs montan" poate fi realizată doar în cazul produselor obținute din animale crescute în proporție de cel puțin două treimi din viață în arealul montan și ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte.

DNA l-a trimis în judecată pe fostul șef ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru abuz în serviciu. Reacția sa: Va începe primul proces public din România CITEȘTE ȘI DNA l-a trimis în judecată pe fostul șef ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru abuz în serviciu. Reacția sa: Va începe primul proces public din România

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a arătat că, de exemplu, în cazul animalelor de transhumanță, respectiv al oilor, acestea trebuie să își petreacă minimum 25% din an pe munte, pentru ca produsele acestora să poată purta eticheta "produs montan". Irimescu a afirmat că perioada petrecută pe munte de turmele de oi poate fi certificată de medicul veterinar.

În cazul producției vegetale va putea fi aplicată mențiunea "produs montan" doar dacă plantele respective sunt cultivate în zona montană, iar zahărul din afara zonei montane utilizat la astfel de produse nu poate avea o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Achim Irimescu a afirmat că, pentru produsele etichetate astfel, producătorii vor putea obține prețuri de vânzare mai bune, oferind ca exemplu în acest sens Austria, unde laptele din Alpi este vândut cu 20-30% mai scump decât laptele obișnuit.

ASF a deschis o platformă prin care clienții se pot înțelege amiabil cu firmele de asigurări în caz de litigiu CITEȘTE ȘI ASF a deschis o platformă prin care clienții se pot înțelege amiabil cu firmele de asigurări în caz de litigiu

Pentru înregistrarea unor astfel de produse, producătorii vor trebui să depună dosare de certificare la direcțiile agricole locale.

Ministerul Agriculturii va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii facultative de calitate "produs montan”. De asemenea, va gestiona Registrul Național al Produselor Montane și va verifica respectarea legislației europene și naționale de către operatorii economici care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”. 

Un ordin de ministru subsecvent acestei hotărâri de guvern va aduce clarificări pentru informarea corectă a consumatorului și a condițiilor de utilizare a mențiunii de produs montan.

viewscnt
Afla mai multe despre
produs
montan
eticheta
carne
lapte
miere
guvern
agricultura