Profitul net ajustat al Microsoft a crescut în anul fiscal 2015-2016, încheiat în iunie, cu 3% față de perioada similară a anului trecut, la 22,3 miliarde de dolari, principalul pilon de creștere fiind reprezentat de serviciile de cloud. Pe de altă parte, veniturile companiei au înregistrat primul declin din 2009, de 2%, la 92 miliarde de euro.
Profitul net raportat GAAP (neajustat) a avansat cu 38% în ritm anual, la 16,8 miliarde de dolari.
În perioada aprilie-iunie, Microsoft a înregistrat un profit net ajustat de 5,48 miliarde de dolari, în creștere cu 8% față de perioada similară a anului trecut. Veniturile au urcat cu 2%, al 22,2 miliarde de dolari.
Profitul net raportat GAAP, care exlude ajustările legate de restructurări și reevalaurea activelor, a fost de 3,12 miliarde de dolari în ultimul trimestru fiscal, comparativ cu o pierdere de 3,2 miliarde de dolari în urmă cu un an.
Veniturile din cloud computing au înregistrat un avans semnificativ, dovadă că eforturile companiei de a câștiga teren pe acest segment dau roade. Anterior, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a afirmat potențialul în zona de cloud este mai mare decât în orice altă piață pe care compania a activat vreodată.
Veniturile diviziei “Productivity and Business Processes”, care include Office și Dynamics, a au crescut cu 4,6% în trimestrul patru, la 6,97 miliarde de dolari.
Veniturile serviciului de cloud Office 365 au crescut cu 59% în trimestrul patru fiscal, în condițiile în care numărul abonaților a depășit 23 de milioane.
Veniturile diviziei “Intelligent Cloud” au avansat cu 7%, la 415 milioane de dolari, în condițiile în care veniturile platformei de cloud premium/corporate Azure s-au dublat.
Gigantul american Microsoft a anunțat, la finele lunii mai, un nou val de concedieri, urmând să desființeze 1.850 de locuri de muncă la divizia de telefoane mobile. Totodată, Microsoft a anunțat că va înregistra costuri de 950 de milioane de dolari legate de reevaluarea activelor și procesul de restructurare.
Vara trecută, gigantul IT a afirmat că intenționează să concedieze 7.800 de angajați. Noile concedieri vin după ce Microsoft a anunțat recent că va vinde activele din domeniul producției de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum și companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. În schimb, grupul american va continua să producă smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.
Luna trecută, Microsoft a anunțat că a decis să cumpere platforma de socializare în scopuri profesionale LinkedIn pentru 26,2 miliarde de dolari, tranzacția urmând să fie finalizată anul acesta.