Ministerul Culturii va iniția licitații pentru a închiria o parte dintre spațiile aflate în imensa clădire de pe Bulevardul Unirii din Capitală, în suprafață totală de 122.000 metri pătrați, în care funcționează împreună cu Biblioteca Națională, pentru a obține bani cu care să acopere costurile de întreținere a clădirii. Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care permite închirierea unor spații din imobil.
Fostul ministrul al Culturii , Vlad Alexandrescu, declara, la începutul anului, pentru Profit.ro că se dorește în principal amenajarea unei cafenele și a unui restaurant, ca și a unei mici săli de spectacole. Cafeneaua va deservi ministerul, iar restaurantul va fi administrat de Biblioteca Națională, dar va putea fi folosit și de către persoanele care împrumută cărți din bibliotecă și le citesc în interiorul clădirii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vlad Alexandrescu arăta că, la acest moment, în clădire nu poate fi instalat nici măcar un aparat automat pentru sandwich-uri, fiind nevoie de aprobări și de licitații, iar el personal merge până în Piața Unirii, la distanță de o stație de autobuz de sediul ministerului, pentru a putea mânca la prânz.
În decizia luată miercuri, Guvern arată că, pentru vitalizarea complexului cultural de la Biblioteca Națională a României, părți din acest imobil vor putea fi închiriate, astfel încât să se creeze premisele unui nou model de consum cultural.
Potrivit Executivului, Biblioteca Națională oferă condițiile necesare pentru organizarea unei sali de spectacole, unor săli de conferințe, săli multifuncționale, spații pentru audiții și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, spații de expunere, precum și spații de joacă pentru copii, cafenele și chiar restaurant.
Ministerul Culturii va organiza procedura de licitație publică pentru închirierea unor părți din bunul imobil, stabilind în cadrul procedurii suprafețele și destinațiile. Ministerul speră că închirierea spațiilor va acoperi, măcar parțial, cheltuielile de întreținere, administrare și dotare a clădirii, care în prezent sunt suportate de stat.
"Activitatea de gestionare eficientă și rentabilă a acestor spații presupune un management de natură comercială care însă va trebui să se plieze pe necesitatea păstrării caracteristicilor culturale ale întregului ansamblu. În acest context, se propune asigurarea cadrului legal pentru închirierea unor spații din imobilul administrat de Ministerul Culturii, care să asigure susținerea, măcar parțială, a cheltuielilor de întreținere, administrare și dotare a imobilului, pe care aceste spații le-ar putea genera prin exploatarea - închirierea lor. În acest fel, s-ar realiza, pe de-o parte, o eficientizare a administrării întregului imobil și, pe de altă parte, coerența și calitatea ofertei culturale și artistice care ar fi de natură să vitalizeze nu numai imobilul în sine, ci întreaga zonă și să creeze, în același timp, un nou model de consum cultural", se arată în Hotărârea de Guvern.
Ministerul va utiliza a cotă-parte de 50% din sumele percepute din închiriere pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, de întreținere și dotare a imobilului, fapt ce va contribui la degrevarea bugetului ministerului. Restul de 50% din chiria încasată se virează la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI Media One va distribui pentru ANAF semne de carte, căni și brelocuri într-o campanie de imagineClădirea, inaugurată în 2011, în centrul Bucureștiului, în care fostul prim-ministru Adrian Năstase voia să mute sediul Guvernului, asigură în prezent 14 săli de lectură, însumând 12.000 metri pătrați, ale Bibliotecii Naționale, depozite de cărți de 30.000 metri pătrați și birouri ale Ministerului Culturii de 9.000 metri pătrați, mare parte dintre spații fiind însă în continuare neutilizate.
În total, clădirea, pentru reabilitarea căreia statul român a investit circa 70 de milioane de euro, are o suprafață construită de 122.000 metri pătrați și dispune de 350 locuri de parcare.
Imensa clădire din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naționale, a cărei construcție a început în 1986, a fost mult timp abandonată după 1989, fără investiții, iar o mare suprafață din imobil s-a degradat și i-a atras pe hoții de fier vechi. În 2002, clădirea a fost transferată de Guvernul Adrian Năstase în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), cu intenția de a fi transformată în sediu al Guvernului, proiect care însă a fost abandonat ulterior.