Angajații instituțiilor publice centrale și locale, dar și din cadrul companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat cu un număr mai mare de 50 de salariați, vor veni la muncă la intervale de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, prevede un proiect de lege aprobat de Guvern pentru situația stării de alertă.
”Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore”, stabilește proiectul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, preved proiectul.
Totodată, pe durata stării de alertă, în funcție de specificul activității și de nevoi, conducătorii instituțiilor publice implicate în combaterea pandemie de COVID-19 și a efectelor acesteia, pot dispune unilateral:
a) întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, destudii și pentru formare profesională ale personalului angajat șî reluareaactivității;
b) efectuarea totală sau partială a concediului de odihnă sau de odihnăsuplimentar al personalului angajat.
Această măsură fusese prevăzută în decretul președintelui României privind prelungirea stării de urgență.