Masca este obligatorie în București în ”spații publice piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”, începând de luni, de la ora 0:00, potrivit unui comunicat al Prefecturii.
Prefectura însă nu a putut preciza ce implică această măsură, respectiv la ce spații se referă, în timp ce DSP a transmis că purtarea măștii se referă strict la spațiile menționate în hotărârea invocată de comunicat. Ulterior, Prefectura a transmis că va veni cu precizări, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În aplicarea prevederilor art.1 din Anexa 2 la HG nr.932/2021 pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARSCoV-2 în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura”, a transmis Prefectura Capitalei, ca urmare a creșterii incidenței cazurilor de COVID-19 la 4.35 la mia de ocuitori, măsura urmând să intre în vigoare începând cu data de 27.09.2021, ora 00.00.
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a precizat că obligativitatea purtării măștii se referă strict la spațiile enumerate.
”Pentru o interpretare corectă, în vederea respectării și aplicării corecte o normelor (Hotărâri CMBSU) Instituția Prefectului- Municipiul București va comunica clarificări”, a transmis ulterior Prefectura Capitalei.
De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează:
- în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși;
- în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși.
STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.
”Menționăm că regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020. Totodată, în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul Municipiului București se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare”, menționează decizia Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență.