Bruxelles-ul a lansat procedura de infringement împotriva Austriei pentru reducerea alocațiilor acordate copiilor muncitorilor străini, care afectează și românii. "Nu există copii de categoria a doua în UE"

Bruxelles-ul a lansat procedura de infringement împotriva Austriei pentru reducerea alocațiilor acordate copiilor muncitorilor străini, care afectează și românii. "Nu există copii de categoria a doua în UE"
scris 24 ian 2019

Comisia Europeană a lansat joi procedura de infringement împotriva Austriei după ce guvernul austriac a decis ca alocațiile acordate copiilor lucrătorilor străini să fie ajustate pe baza nivelului de trai din țara de origine, măsură care afectează și muncitorii români.

Comisia a trimis joi Austriei un avertisment (o scrisoare de punere în întârziere), prima etapă a procedurii de infringement. Austria are la dispoziție 2 luni pentru a răspunde îngrijorărilor executivului european.

Urmărește-ne și pe Google News

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Austria are la dispoziție două luni să răspundă îngrijorărilor Comisiei. În cazul în care nu va exista un răspuns, Comisia va formula o opinie oficială.

FOTO YouTube impune reguli pentru descurajarea farselor periculoase CITEȘTE ȘI FOTO YouTube impune reguli pentru descurajarea farselor periculoase

„Piața noastră unică este bazată pe corectitudine și tratament egal. Nu există lucrători de categoria a doua în UE. Când muncitorii străini contribuie în mod egal cu muncitorii locali, ei ar trebui să primească aceleași alocații, chiar dacă copiii lor locuiesc în afara țării. Nu există copii de categoria a doua în UE”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul european pentru afaceri sociale.

Decizia privind reducerea alocațiilor plătite de statul austriac cetățenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 și a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Potrivit CE, numeroși cetățeni europeni care lucrează în Austria și plătesc contribuții sociale și impozite la fel ca muncitorii austrieci vor primi alocații mai mici pentru simplu motiv că au copii care trăiesc într-un alt stat membru UE. Acest lucru contravine legislație europene care interzice acordarea de beneficii și ajutoare sociale reduse persoanelor din alte state membre UE, dacă aceștia contribuie la sistemul de asigurări sociale din țara care acordă beneficiile. Totodată, UE interzice discriminarea pe bază de naționalitate

La începutul anului, Guvernul României anunța că va face apel la toate instrumentele disponibile pentru a contesta discriminarea creată prin introducerea măsurii de reducere a alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor europeni din Austria, intrată în vigoare de la 1 ianuarie.

”MAE și Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului. Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocațiile și deducerile fiscale pentru copiii nerezidenți ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european și legislației Uniunii, prin crearea unei situații de discriminare în ceea ce privește cetățenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuții în Austria”, potrivit unui comunicat MAE de luna aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
ce
comsiia
infringement