Economia Turciei a încetinit, dar măsurile guvernului de reducere a taxelor și de accelerare a transferului a unor miliarde de lire turcești de la banca centrală la Trezorerie vor preveni intrarea în recesiune sau contracția, a declarat ministrul Finanțelor, Berat Albayrak, transmite Reuters.
După ani de zile de creștere economică puternică, susținută de proiectele majore de construcții și împrumuturile ieftine, avansul PIB a încetinit puternic în trimestrul trei al anului trecut, la 1,6%, scrie News.ro.
Un sondaj publicat de Reuters săptămâna trecută a arătat că economia a început să se contracte și nu va mai înregistra creștere până în a doua jumătate a anului 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Încetinirea activităților economice scoate în evidență impactul provocat de criza valutară produsă în 2018, când lira s-a depreciat cu 30% în raport cu dolarul, determinând accelerarea inflației la 25%, cea ce a obligat banca centrală să majoreze drastic dobânzile.
Albayrak anticipează că încetinirea va fi mai puțin gravă decât consideră analiștii. Creșterea PIB va reveni puternic, iar ținta guvernului, a unui avans de 2,3% pe ansamblul anului 2019, poate fi respectată, a spus ministrul.
”În prezent nu anticipăm nicio recesiune, nu există creștere negativă”, a spus Albayrak, care participă la Forumul Economi Mondial din stațiunea elvețiană Davos.
În ultimele patru luni, Turcia a anunțat mai multe măsuri pentru a atenua încetinirea activităților economice, între care eliminarea taxelor pentru achiziția de automobile și electrocasnice și transferul mai rapid la Trezorerie a 37 de miliarde de lire din profitul băncii centrale.
Guvernul a majorat totodată salariul minim, cu 25%, și a lansat în urmă cu două săptămâni un program de finanțare în valoare de 3,7 miliade de dolari destinat companiilor mici.
Numirea lui Albayrak în funcția de ministru de Finanțe, în iulie 2018, a alarmat investitorii deoarece a semnalat că Erdogan, care este socrul său, dorește un control mai strict asupra politicii monetare. Erdogan a criticat dobânzile mari, cărora le-a atribuit inflația ridicată.
Ministrul a spus că el a insistat întotdeauna că dobânzile sunt responsabilitatea băncii centrale, nu a sa.