Tragedia de la Caracal, în care copii din zone mărginașe ale localității sunt indicați că au fost răpiți după ce au apelat la un șofer de ocazie, generând emoție publică, demagogie politică, demiterea șefului Poliției Române, dar și oportunitatea Guvernului de a încerca să își treacă sub control Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), instituție implicată atât în convorbiri telefonice, cât și în operarea telecomunicațiilor la alegeri, relevă o problemă legată de transportul județean, scos recent din sfera serviciilor publice, și care poate pune peste 215.000 de elevi, conform datelor analizate de una dintre asociațiile reprezentative ale acestora, în situația de a căuta alternative de transport pentru a ajunge la școală.
Aceasta deoarece eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice și definirea acestuia ca transport comercial, operațiune reglementată în primăvară de Guvern, poate genera situații în care transportatorii să nu mai fie obligați să asigure anumite trasee, considerate neprofitabile, în special în zone rurale sau mai puțin populate.
La momentul deciziei, operațiunea - care degrevează oficialii locali de unele proceduri și constrângeri financiare - a fost argumentată de autorități prin faptul că unitățile administrativ-teritoriale se află "într-un oarecare blocaj", în sensul că nu-și pot modifica programele de transport sau să atribuie anumite trasee noi, asigurarea fiind că drepturile elevilor și ale studenților nu vor fi afectate în ceea ce privește reducerile și compensațiile. La acel moment, Asociația Elevilor din Constanța a atenționat că, prin scoaterea transportului județean din sfera serviciilor publice, autoritățile locale nu se vor mai putea implica eficient și rapid în sensul acordării de compensații pentru reducerile elevilor, calculul fiind că, fără reducerile la transportul județean și cu sistarea eventuală a unor rute, circa 215.000 de elevi vor avea dificultăți de transport către școală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Viața elevilor pusă în pericol! În lipsa transportului județean sunt nevoiți să călătorească la ocazie! Federația Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele și nu opresc în unele localități”, atenționează și acum Federația Elevilor din România.
Polițiștii și procurorii din județul Olt anchetează dispariția a două adolescente, care au plecat la date diferite către Caracal și nu au mai revenit. Una dintre fete a dispărut din aprilie, iar cealaltă a fost dată dispărută joi.
O fată în vârstă de 15 ani a dispărut joi la Caracal după ce a apelat la serviciile unui șofer de ocazie, după care a sunat de trei ori la 112 și a anunțat că este ținută captivă într-o casă. Potrivit STS, primul apel a avut loc joi, la 11.05, dar autoritățile au reușit să afle adresa unde era ținută abia în noaptea de joi spre vineri. La ora 4.00, polițiștii au ajuns la adresa indicată, dar au intrat în locuința suspectului abia la ora 6.00.
În locuință s-au găsit, într-un butoi, rămășițe care par a fi umane, dar și bijuterii care ar fi ale adolescentei dispărute în această săptămână. Anchetatorii cred că ar putea fi și rămășițe ale fetei dispărute în aprilie.
Pe acest fond, șeful Poliției Române a fost demis, iar Guvernul încearcă să își treacă în subordine Serviciul de Telecomunicații Speciale, prin trecerea în portofoliul Ministerului Apărării.