Autoritățile stau cu ochii pe Dunăre, vine o viitură, Debitul, mai mult decât dublu. Puncte critice pe brațul Borcea

Autoritățile stau cu ochii pe Dunăre, vine o viitură, Debitul, mai mult decât dublu. Puncte critice pe brațul Borcea
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 17:26

Autoritățile monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind așteptată o viitură care va duce la creșterea nivelului apei până la finalul lunii. În perioada 28 – 29 septembrie, debitul va fi mai mult decât dublu față de această perioadă, dar specialiștii nu se așteaptă la probleme deosebite decât dacă viitura ține foarte mult.

”Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea FECHET, a convocat, astăzi, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată pentru a analiza situația hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în amonte de țara noastră, unde cantitățile importante de precipitații au produs debite foarte mari ale acestui fluviu. Experții de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creștere, având valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s)”, a transmis Ministerul Mediului.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania a suspendat exporturile de arme de război către Israel CITEȘTE ȘI Germania a suspendat exporturile de arme de război către Israel
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sursa citată a precizat că, pe baza datelor actuale, a estimărilor prognostice primite din Ungaria și Serbia și luând în considerare aportul celorlalți afluenți importanți ai Dunării aval Budapesta (Drava, Sava, Tisa și Morava), fără aport suplimentar important de precipitații în tot bazinul hidrografic al Dunării amonte de intrarea în țară, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior pe Dunăre și afluenții săi, pe sectorul amonte de Budapesta (mai ales în Austria), debitele în secțiunea Baziaș vor fi în creștere până la valori maxime de 9200-9500 m3/s, în intervalul 28-29 septembrie 2024, scrie News.ro.

”Menționăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informațiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariției unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluției situației hidrometeorologice în bazinul Dunării amonte de intrarea în țară”, a mai transmis sursa citată.

Ministerul precizează că, în perioada 2020-2024, s-au mai înregistrat viituri cu valori maxime de debite la intrarea în țară cuprinse în intervalul 9500 - 10500 m3/s, care nu au generat probleme deosebite, cu efecte de inundații pe sectorul românesc, după cum urmează: iunie 2020 – 9600 m3/s, februarie 2021 – 10500 m3/s, decembrie 2023 – 9600 m3/s.

”Dincolo de capacitatea digurilor de apărare  și a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxați, trebuie să ne asigurăm că instituțiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă și să știm cum să acționăm când situația o impune. Vedem cu toții că ne confruntăm cu o realitate care depășeste statisticile (...) Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breșe sau unde există eroziuni de mal”, a subliniat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Specialiștii ANAR au informat că pe cursul Dunării, pe brațul Borcea, s-au identificat unele puncte critice, ce necesită o atenție sporită: zona Bentu- Stelnica- Bordușani, dar și în zona localității Ciocănești.

Soțul celei mai bogate femei din Rusia, arestat pentru crimă. Focuri de armă la cel mai mare retailer online CITEȘTE ȘI Soțul celei mai bogate femei din Rusia, arestat pentru crimă. Focuri de armă la cel mai mare retailer online

”La nivelele care sunt prognozate în momentul de față de INHGA, estimăm că doar pe acest sector – aval de Călărași până la Hârșova, apa va ajunge până la piciorul digului , dar rămânem în limita de sub 9.500 m3/s. În eventualitatea în care situația se va schimba în următoarele zile și vom ajunge la debite de 13.500 m3/s, putem să menționăm că nu vor fi depășite coronamentele digurilor pe niciun sector pe Dunăre. Probleme pot să apară, însă, dacă viitura durează forte mult”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Instituția explică faptul că la cele trei puncte se încep acțiunile zilele acestea, cu caracter preventiv. În esență, tot sectorul Dunării va intra în monitorizare strictă.

Potrivit oficialilor Ministerului Mediului, guvernatorul Deltei Dunării, Bogdan Bulete, a informat membrii CMSU că, începând cu 02.08.2024, a dispus măsurarea săptămânală a adâncimilor din toate lacurile din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

”La ultima verificare, din data de 12.09.2024, s-a observat o descreștere față de data inițială de 02.08.2024, unele din lacuri fiind secate, iar altele cu un procent neînsemnat de apă. Se monitorizează săptămânal situația iar, în cazul în care sunt probleme, se va lua legătura cu UAT-ul vecin. Nu sunt semnale de alarmă până la momentul de față, dar se cunoaște faptul că viitura abia începe și se așteaptă cote mărite începând cu această săptămână”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Demnitarul a menționat că în aceste zile au curățat digul care face legătura între Sulina și Sfântu Gheorghe, care este cel mai expus, pentru a putea deversa surplusul de apă în Marea Neagră.

”Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, pe parcursul zilei de joi (19 septembrie) și în noaptea de joi spre vineri (19/20 septembrie), în Banat va ploua și se vor acumula cantități mici de precipitații și, izolat în zona de munte, peste 10 l/mp. Începând din dimineața zilei de vineri (20 septembrie) și până marți (24 septembrie), probabilitatea de apariție a ploilor va fi extrem de redusă. Însă, din seara zilei de marți (24 septembrie), aria ploilor se va extinde dinspre vestul țării și va cuprinde până în dimineața zilei de miercuri (25 septembrie) Banatul, Crișana, Maramureșul, cea mai mare parte a Transilvaniei și nordul Olteniei. Cantitățile de apă vor fi de 5…10 l/mp și local de peste 15…20 l/mp. Miercuri și joi (25 și 26 septembrie), doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe, îndeosebi la munte și în nord-vestul teritoriului, dar în noaptea de joi spre vineri (26/27 septembrie) și pe parcursul zilei de vineri (27 septembrie) va ploua din nou în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Trasilvaniei și al Moldovei. Cantitățile de apă ce se estimează că se vor acumula în acest interval vor fi de 10…15 l/mp și izolat de peste 30 l/mp, îndeosebi în nord-vestul țării. După data de 28 septembrie, probabilitatea de apariție a ploilor se va menține relativ ridicată în zona Banatului”, a mai transmis ministerul.

La Ședința extraordinară a Comitetului ministerial pentru situații de urgență al MMAP au mai  participat, alături de specialiștii MMAP și preprezentanți ai  Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), ai Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR), ai SPEEH Hidroelectrica SA, ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului,ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, ai RNP ROMSILVA și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

viewscnt
Afla mai multe despre
dunăre
viitură