Amenzi de 366.000 de lei au fost aplicate în ultima săptămână de inspectorii sanitar veterinari la unități de pe litoral, fiind descoperite mai multe nereguli, prin care depozitarea necorespunzătoarea a produselor alimentare sau vânzarea în spații neaprobate. Un fast-food și un restaurant au fost închise temporar până la remedierea deficiențelor constatate.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA) a transmis că medicii veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, au verificat în perioada 13- 19 iulie, 221 de unități amplasate în Năvodari, Mamaia, Eforie, Costinești și Mangalia, arată news.ro.
Controalele au vizat: 76 de restaurante, cinci pizzerii, 28 de unități tip fast – food, cinci braserii, 15 unități de tip bufet, trei unități tip bistro, 18 baruri, două snack baruri, 37 de magazine alimentare, 19 laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 cofetării/patiserii, 6 rulote, o pensiune, o unitate produse congelate și două tonete.
“În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; neanunțarea de către persoanele juridice a începerii activității supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor”, se arată în comunicat.
Sursa citată menționează că pentru abaterile constatate 44 de unități au fost amendate cu 366.000 de lei. De asemenea, în ultima săptămână, au fost emise două ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food și un restaurant.
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.