Consumatorii casnici care, din lipsă de informare sau din dezinteres, nu-și vor căuta un furnizor concurențial până la finalul lunii iunie, când urmează a fi liberalizată piața, nu vor rămâne fără gaze, ci vor beneficia de o perioadă de tranziție de un an, plătind însă nu un preț reglementat, ca în prezent, ci prețul din oferta concurențială trimisă de actualul furnizor, precizează un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Interesant este că, în aceeași zi în care ANRE publica proiectul de ordin respectiv, Senatul a respins prima ordonanță de urgență emisă anul acesta de Guvernul Orban, prin care erau abrogate o serie de prevederi ale OUG 114 și care liberaliza piața gazelor de la 1 iulie 2020 și pe cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Guvernul și-a angajat, la finele anului trecut, răspunderea în Parlament pe toate aceste modificări, dar cum PSD a sesizat proiectul la Curtea Constituțională, iar modificările nu au putut intra în vigoare, Executivul a emis prevederile care schimbau OU 114 prin ordonanță. Camera decizională este însă Camera Deputaților.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit ANRE, perioada de tranziție va fi 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, iar în această perioadă “clienților casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată, cu excepția prevederilor privind prețul final reglementat, iar prețul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, se precizează în nota de fundamentare a ordinului.
Prețul de furnizare trebuie să fie “transparent și rezonabil”, iar, pentru a fi comparabil cu prețul de furnizare reglementat ANRE până la data de 30 iunie 2020, acesta trebuie să fie exprimat în lei/MWh și să cuprindă toate costurile aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, cu servicii reglementate incluse.
“În cazul în care furnizorul de gaze naturale și-a rezervat dreptul de a ajusta, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, prețul de furnizare aferent ofertei comunicate clientului casnic, trebuie să se indice în mod transparent motivele care pot conduce la variația prețului și trebuie descrisă în mod explicit metoda prin care prețul respectiv variază”, susține ANRE.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Criza forței de muncă - McDonald's ia în considerare să crească numărul angajaților străini și să recruteze atât din Sri Lanka, dar și din Nepal și VietnamFurnizorii vor fi obligați de ANRE să-și informeze lunar clienții cu privire la încetarea aplicabilității prețurilor reglementate începând cu data de 1 iulie 2020 și cu privire la necesitatea încheierii până la data de 30 iunie 2020 a contractelor aferente furnizării gazelor naturale în regim concurențial, prezentându-le totodată oferta cu prețul propus pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, precum și informații privind opțiunile clientului casnic în situația neacceptării ofertei propuse de furnizorul actual.
Și în perioada de tranziție de un an, furnizorii vor avea obligații de informare similare, prin afișarea “la punctul unic de contact și pe pagina principală a propriului site, la un loc vizibil”, inclusiv a prețurilor la care se realizează furnizarea gazelor naturale pentru clienții casnici care nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial.
“Având în vedere prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la încheierea contractului, coroborate cu dispozițiile art. 1196 privind acceptarea ofertei, în scopul asigurării continuității în furnizarea gazelor naturale, prin acest proiect de ordin este propusă o modalitate tacită de încheiere a contractului aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial de către clientul casnic, dacă acesta nu și exercită dreptul de eligibilitate până la data de 31 iunie 2021 sau nu își exprimă, până la această dată, refuzul de semnare a contractului propus de furnizorul actual, respectiv nu comunică o propunere de modificare/completare a condițiilor/clauzelor contractuale, după caz. Astfel, clientului casnic care nu-și exercită dreptul de eligibilitate până la terminarea perioadei de tranziție i se va asigura furnizarea, începând cu data de 1 iulie 2021, de către furnizorul actual la prețul din oferta propusă și în baza contractului aferent acestei oferte transmise împreună cu notificarea în luna mai 2021. În cazul în care clientul casnic dorește să-și schimbe furnizorul, acesta își poate exercita în orice moment acest drept, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Totodată, se prevede expres că orice modificare/completare a contractului de furnizare care se consideră acceptat tacit și, în consecință, încheiat începând cu data de 1 iulie 2021, se poate face de furnizor doar prin act adițional, cu notificarea prealabilă a clientului, acesta având la dispoziție un termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării pentru a comunica opțiunea sa cu privire la noile condiții propuse”, precizează ANRE.