Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație: Unele persoane vătămate așteaptă ani până își primesc compensațiile

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație: Unele persoane vătămate așteaptă ani până își primesc compensațiile
scris 3 aug 2017

Persoanele vătămate în accidente de circulatie așteaptă luni sau ani până intră în posesia compensațiilor, după 4 - 5 ani de procese, din cauza unor hotărâri judecătorești ce resping executarea unor decizii definitive ale instanțelor, motivarea acestor magistrați fiind că persoanele prejudiciate își pot valorifica dreptul de despăgubire exclusiv după regulile Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA), a anunțat joi Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC).

Aceste decizii au efecte nocive pentru victimelor accidentelor, în contextul în care procedura executării silite nu este recunoscută de legea de organizare și funcționare a FGA, potrivit AVAC.

Urmărește-ne și pe Google News

”Cu alte cuvinte, persoanele vătămate din accidente de circulatie, după 4 - 5 ani de procese, mai așteaptă încă luni sau ani până intră în posesia banilor ce reprezintă compensarea traumelor suferite întrucât sunt obligate să se supună unor noi reguli, altele decât cele procesuale și în contradicție cu acestea, și implicit să ”stea la coadă” pentru desăvârșirea valorificării dreptului la viață”, a declarat președintele AVAC, Cătălin Codescu, în cadrul comunicatului.

Asociația consideră că organismul de garantare a contractelor de asigurare încheiate de asiguratori care au intrat în faliment (FGA) are obligația de a despăgubi persoanele prejudiciate, dacă sunt depuse documentele justificative privind prejudiciul și dacă există bani în contul fondului. În plus, termenul de plată în cazul polițelor RCA este de 10 zile de la finalizarea dosarului, scrie News.ro.

FOTO Tarom lansează o ofertă controversată, care generează proteste. Persoane acuză operatorul de gândire învechită și sexism CITEȘTE ȘI FOTO Tarom lansează o ofertă controversată, care generează proteste. Persoane acuză operatorul de gândire învechită și sexism

”Atunci când documentele ce atestă despăgubirea sunt hotărâri judecătorești definitive, orice activitate de analiză suplimentară a acestui organism în raport cu evenimentul ce a generat despăgubirea sunt inutile și ilegale. Atragem atenția că orice demers procesual prin care se încalcă dreptul la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil reprezintă o încălcare gravă a art. 6 pct.1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată în comunicat.

AVAC avertizează că statul român, într-un eventual proces la CEDO, ar fi declarat vinovat și ar trebui să plătească despăgubirile stabilite de Curtea de la Strasbourg.

”Ne întrebăm dacă, în propunerile de modificare a legilor justiției, domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, are în vedere și astfel de aspecte deosebit de importante cu impact major atât asupra calității actului de justiție, cât și financiar negativ în raport cu bugetul statului”, a spus Codescu, în cadrul comunicatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
accidente circulatie
victime