Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că autoritățile au început să recomande purtatul măștii sau al altor forme de material de protecție pentru nas și gură, în spațiile publice, întrucât dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate. "Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții... puteți improviza!", afirmă el.
"Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome", spune Raed Arafat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El spune că unul dintre considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea de a le asigura în primul rând personalului medical.
"Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate", afirmă Arafat.
El adaugă că, în condițiile în care măștile nu se găsesc sau au prețuri foarte mari, există alternative care pot fi făcute acasă.
"Este cunoscut faptul că nu prea găsim măști simple în piață și faptul că în cazul în care găsim prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta", spune Raed Arafat.
CITEȘTE ȘI Salariații TESA din Sănătate reclamă discriminare după ce Parlamentul nu le-a majorat salariileGuvernul a important recent peste 2 milioane de măti, dar acestea au fost distribuite medicilor. Executivul susține că începând din 15 aprilie vor fi găsite pe piață mățti medicale pentru populație, produse în România.