Deficitul de pe piața muncii din IT continuă să se accentueze în Europa de Est, inclusiv în România, în contextul în care tot mai multe companii sunt atrase de costurile mai reduse, potențialul programatorilor și regimul de taxare favorabil, iar angajații care doar ”vânează bani” au ajuns să reprezinte aproape 25% din total, a declarat, pentru News.ro, fondatorul dezvoltatorului de software B/Programmer, Marius Anghel.
În ultimul an, mai muți antreprenori, în special din domeniul IT, s-au plâns de deficitul tot mai mare de personal, în contextul în care afacerile au crescut exponențial, iar nevoia accentuate de angajați a pus presiune semnificativă pe creșterea salariilor. Marius Anghel a explicat că acest deficit de personal s-a accentuat mai ales în zona Europei de Est, în contextul în care condițiile favorabile și costurile mai scăzute au atras tot mai multe companii.
”Pe piața muncii, există un deficit, care se acutizează din ce în ce mai mult, pe fondul concentrării activității de dezvoltare software, în zona de Est a Europei. Fenomenul are loc din cauza potențialului programatorilor și costurilor mult mai scăzute de dezvoltare, favorizat totodată de nivelul de trai și sistemul de taxare avantajos”, a spus Anghel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, el atrage atenția că sistemul de educație din Romania nu merge în același trend cu pregătirea viitorilor programatori, iar programele de recalificare profesională par sa ocolească acest domeniu de dezvoltare.
”În ultimele două decenii, partea politică ne-a demonstrat că nu reușește să țină pasul cu transformările și noile trenduri identificate în această nouă economie, care s-a mutat din mediul fizic, cu care eram obișnuiți, în mediul virtual. Singura opțiune pentru a menține și devolta această atenție, pe care o au investitorii față de Romania, este prin contribuția companiilor în dezvoltarea de sisteme integrante, ce prezintă un potențial de integrare la nivel macro si de creare de noi resurse pe piața muncii”, a mai spus Anghel.