Grupul Bayer, care a preluat recent operațiunile Monsanto, estimează finalizarea procesului de integrare a celor două companii pe piața din România în această toamnă, spune Pascal Cassecuelle, director general al Bayer România.
În urma fuziunii, Bayer și Monsanto vor crea un gigant mondial cu o cifră de afaceri anuală de 23 de miliarde de euro și aproape 140.000 de angajați.
"Ne aflăm încă în primele etape ale procesului; ne-am propus să avem numită noua echipă de conducere a Crop Science în luna mai, iar întreaga organizație comercială să fie gata în această toamnă. Combinația între semințele Dekalb, portofoliul de protecție a plantelor Bayer și platforma noastră digitală Fieldview oferă noii companii oportunitatea de a crea soluții personalizate pentru fermierii români", spune Cassecuelle, pentru Profit.ro.
La finele anului trecut, Bayer a transferat Monsanto România subsidiarei sale din București.
"Vânzările combinate ale grupului Bayer în România au fost de aproape 200 de milioane de euro, anul trecut. Achiziționarea companiei Monsanto va ridica vânzările noastre combinate la aproape 300 de milioane de euro, incluzând exporturi semnificative de semințe de porumb către peste 30 de țări. Având în vedere că divizia Crop Science este foarte dependentă de vreme și că iarna și primăvara au fost foarte secetoase până acum pentru fermierii români, rămânem precauți în ceea ce privește estimările. Divizia noastră de Consumer Health se îndreaptă către o creștere procentuală de două cifre și ne așteptăm de asemenea la o dezvoltare pozitivă a diviziei Pharmaceuticals", spune directorul Bayer.
Oficialul Bayer afirmă însă în același timp că 2019 pare a fi un an foarte dificil pentru fermierii români, care au pierdut deja 60% din culturile de rapiță din cauza secetei din toamnă.
"Din păcate, avem încă un deficit important de apă în majoritatea zonelor de producție. Este o reamintire bună a faptului că agricultura este o afacere riscantă", adaugă Cassecuelle.
În acest context, compania va investi anul acesta peste 2 milioane de euro în sisteme de irigații. De altfel, Monsanto a început să investească în echipamente de irigații pentru fermierii parteneri încă din 2009.
"România este o putere agricolă și o locație importantă pentru noi în ceea ce privește piața, dar și pentru producția de semințe de porumb. În ultimii 10 ani am investit peste 150 de milioane de euro în stația de procesare de la Sinești (deținută până acum de Monsanto-n.red), care este acum cea mai mare unitate de procesare a semințelor de porumb din Europa, dar și într-o flotă modernă de mașini agricole pentru cele două locații din Dropia și aproape de Iași. Investim continuu pentru a face producția de semințe mai fiabilă și mai eficientă și în acest an ne vom sprijini partenerii cu un program de investiții în irigații de peste 2 milioane de euro. România este, de asemenea, printre primele țări europene în care dezvoltăm FieldView, aplicația agricolă digitală a filialei noastre Climate Corp, prin care ne așteptăm să avem 150 de fermieri și peste 200 000 de hectare conectate în acest an", adaugă directorul Bayer.