Directorul general în ANPC Paul Anghel recomandă celor care cumpără pește cu ocazia Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor, conform tradiție, să nu cumpere din locuri neautorizate, enumerând și câteva elemente care trebuie luate în calcul pentru ca produsul să fie proaspăt. El prezintă și exemple din anii precedenți, când controalele făcute au relevat cazuri în care peștele proaspăt era amestecat cu cel alterat sau hering provenit din Norvegia era vândut ca scrumbie de Dunăre.
"Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea", afirmă Paul Anghel, director general al ANPC, citat de news.ro.
El enumeră câteva elemente care trebuie luate în calcul pentru ca peștele și produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătate, printre care aspectul exterior al produsului, dar și locul în care acesta este pus în vânzare.
"Nu achiziționați produse cu suprafața mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați pește și produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită. La cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului", sunt câteva dintre recomandările directorului ANPC.
Paul Anghel evocă experiențele controalelor făcute în anii trecutti de către inspectorii ANPC: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață prezentă mușchiul cu o consistență flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe; crap proaspăt care prezentă semne vizibil de alterare (ochii retractati în orbite și burtă moale), fiind în afara datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidarii, produsul având consistență moale și miros nespecific; macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g și un conținut de peste de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut.
Alte cazuri menționate de responsabilul ANPC sunt: file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporție de glazură de peste 28%; cod congelat, proveniența Spania pe a cărui etichetă se declară glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii / mențiuni menite a induce în eroare consumatorii, de exemplu hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering proveniența Polonia, comercializat sub denumirea de obleț.
"O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistență flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afara spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu și neautorizat, pește sărat (șprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător", subliniază Paul Anghel.