Americanii și-au pierdut încrederea că studiile superioare mai merită făcute

Americanii și-au pierdut încrederea că studiile superioare mai merită făcute

Sursa foto: Monkey Business Images / dreamstime.com

scris 10 sep 2017

Numai 49% din americani mai cred că absolvirea unui colegiu îi ajută să obțină un loc de muncă, în timp ce nu mai puțin de 63% dintre ei spun că cei 4 ani de studii au costuri care nu se justifică prin prisma a ce oferă.

O creștere timp de zeci de ani a costului studiilor în SUA și dificultățile din piața muncii îi face pe americani să aibă patina încredere că studiile superioare le sunt de un real folos pentru succesul în viața profesională. Un sondaj realizat recent de Wall Street Journal și NBC News spune că numai 49% dintre cei 1.200 de intervievați cred că un absolvirea unui colegiu de 4 ani le va aduce o slujbă mai bună, cu venituri mai mari, în timp ce 47% spun că nu este așa ceva. Este o îngustare la 2 puncte procentuale care acum 4 ani era de 13 puncte procentuale în favoarea universităților.

Urmărește-ne și pe Google News

Tinerii sunt încă și mai sceptici. 57% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani spun că nu le va folosi colegiul, în vreme ce numai 39% au încredere în diploma universitară, o imagine aproape în oglindă față de răspunsurile de acum un an.

Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise CITEȘTE ȘI Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise

Este o chestiune de percepție, pentru că datele statistice par a spune altceva. Astfel, șomajul în rândul absolvenților de colegiu este de 2,7%, comparativ cu cel de 5,1% al celor care au terminat liceul dar nu au studii superioare. Totuși, diferențialul dintre sumele primite de cele categorii s-a diminuat substanțial în anii recenți.

Un impact asupra percepției față de studiile universitare îl are și costul în creștere. Nu mai puțin de 63% dintre respondenți consideră că absolvirea colegiului nu își merită banii, în timp ce abia 31% dintre americani apreciază drept justificate costurile studiilor universitare.

Prețurile percepute de instituțiile americane de învățământ superior au urcat foarte mult și au devenit accesibile doar prin credite pentru studii. Stocul acestui tip de împrumuturi contractate de studenți a explodat în ultimii ani la 1.300 miliarde dolari. „Costurile au ajuns atât de sus încât cred că s-a ajuns la punctul în care un număr de oameni sunt îndreptățiți să spună nu numai în liga pentru Harvard, dar și pentru școli bune de stat”, a afirmat Doug Webber, profesor de economie la Temple University.

viewscnt
Afla mai multe despre
educatie
universitate
sua
america