A treia zi a operațiunii Jupiter – Alte 340 de percheziții au loc în întreaga țară. Prejudiciile estimate în infracțiunile economico-financiare depășesc 25 de milioane de lei

A treia zi a operațiunii Jupiter – Alte 340 de percheziții au loc în întreaga țară. Prejudiciile estimate în infracțiunile economico-financiare depășesc 25 de milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 10:33

Poliția Română anunță cea de-a treia zi a operațiunii Jupiter, în care au loc 340 de percheziții în întreaga țară. Sunt vizate mai multe grupări, specializate în diferite tipuri de infracțiuni.

Parchetul General anunță, într-un comunicat de presă, că se desfășoară 32 de acțiuni operative complexe.

Urmărește-ne și pe Google News
SanoPass numește un nou CEO CITEȘTE ȘI SanoPass numește un nou CEO
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acestea implică punerea în executare a 340 de mandate de percheziție și a 65 de mandate de aducere în cauze de o complexitate ridicată.

”Evaluările preliminare indică faptul că prejudiciile cauzate de infracțiunile economico-financiare ce fac obiectul acțiunilor de astăzi, depășesc suma de 25 de milioane de lei, aspect care subliniază gravitatea impactului lor asupra societății. Pentru a asigura recuperarea prejudiciilor și a produsului infracțional, vor fi dispuse măsuri asigurătorii în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare”, au transmis procurorii.

Aceștia detaliază acțiunile care au loc în mai multe județe din țară:

38 de mandate de percheziție (Covasna-29, Vrancea-9) și 4 cercetări la fața locului (în jud. Covasna) privind infracțiuni de evaziune fiscală, ”tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național”, ”abuz în serviciu” și ”falsificarea de instrumente oficiale”, scrie News.ro.

”Efectuarea perchezițiilor domiciliare are ca scop descoperirea și strângerea probelor cu privire la săvârșirea acestor infracțiuni. În fapt, din probele administrate până în prezent s-a reținut că, în perioada ianuarie 2021 – prezent, două societăți comerciale având ca obiect de activitate «exploatarea și comercializarea materialului lemnos» au tăiat, fără drept, un număr semnificativ de arbori de pe arealele forestiere primite spre exploatare aflate pe raza județelor Covasna și Vrancea, iar ulterior au comercializat materialul lemnos, fără a înregistra veniturile obținute în evidențele contabile și fără a le declara organelor fiscale”, a transmis Parchetul General.

Perchezițiile, împreună cu toate activitățile conexe, se realizează inclusiv pentru a determina amploarea prejudiciului generat de tăierile ilegale de arbori, având ca scop atât evaluarea pagubelor aduse fondului forestier național cât și stabilirea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.

  • 7 percheziții domiciliare pe raza județului Arad într-o cauză având ca obiect infracțiunea de omor calificat, săvârșit cu premeditare, constând în aceea că autori necunoscuți i-au introdus victimei în autoturism un dispozitiv exploziv improvizat, care a fost detonat de la distanță în dimineața zilei de 29.05.2021, în parcarea magazinului Profi din municipiul Arad.
  • 5 mandate de percheziție (Cluj-4, București-1) privind infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor cu un prejudiciu de 10.202.841 lei.

”Se reține că făptuitorul, având calitatea de avocat, în perioada 2014-2020, prin 6 acte materiale, a omis să evidențieze în parte veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata unor obligații fiscale în cuantum total de 5.864.440,97 lei. În același interval de timp, a încasat sume de bani provenite din activitatea sa profesională în contul bancar al tatălui său, iar în anul 2019 a cerut deschiderea dosarului succesoral și a depus în cadrul dosarului succesoral documente din care rezultă că sumele de bani aflate în conturile deschise pe numele tatălui său i-au aparținut acestuia și că fac parte din masa succesorală rămasă după acesta, deși cunoștea că aceste sume de bani au fost obținute de el și nu au fost declarate organelor fiscale, disimulând astfel adevărata proveniență și proprietate a sumei de 5.343.601,41 lei”, arată procurorii.

DOCUMENT OFICIAL Salariul minim crește CITEȘTE ȘI DOCUMENT OFICIAL Salariul minim crește
  • 26 de mandate de percheziție (București-18, Ilfov-3, Dâmbovița-2, Prahova-2, Giurgiu-1) și 12 mandate de aducere privind infracțiuni de evaziune fiscală.

”În dosar sunt cercetate 7 persoane care, în calitate de reprezentanți în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în mod repetat, au dispus înregistrarea în documentele de evidență contabilă ale societății și evidențierea în documentele legale depuse la organele fiscale a unor facturi de achiziție bunuri care nu reflectă operațiuni comerciale reale, de la societăți comerciale tip „fantomă”, creând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului de aproximativ 2.300.000 lei”, transmite Parchetul General.

  • 25 de mandate de percheziție (Olt-21, București-2, Argeș-1, Vâlcea-1) și 3 mandate de aducere privind infracțiuni de evaziune fiscală.

”Se reține că, în perioada 2018-2023, administratorul unei societăți care activează în domeniul colectării și valorificării deșeurilor reciclabile provenite din ambalaje, a dispus înregistrarea în evidența contabilă a societății a unor operațiuni fictive, având drept scop fraudarea bugetului consolidat al statului și bugetului Administrației Fondului de Mediu, prin încasarea unor sume de bani proveniți din ecobonificații acordate prin intermediul unor societăți tip Organism de Implementare a Responsabilității Extinse a Producătorului. Valoarea totală a deșeurilor de ambalaje achiziționate este de 7.000.000 lei, iar prejudiciul cauzat bugetului consolidat este de 1.500.000 lei”, se arată în comunicatul Parchetului General.

  • 2 mandate de percheziție (în jud. Bistrița-Năsăud) și 1 mandat de aducere privind infracțiuni de înșelăciune, reținându-se că administratorul unei societăți comerciale, în cursul perioadei 2020-2021, a indus în eroare două persoane vătămate de pe raza jud. Bistrița-Năsăud prin aceea că le-a promis în mod mincinos că, în schimbul unor sume de bani, le va edifica case de locuit, și după încasarea sumelor de bani nu și-a mai respectat promisiunile, cauzându-le un prejudiciu în cuantum de aproximativ 99.500 lei.
  • 77 de mandate de percheziție (Mureș-48, Brașov-12, Olt-2, Cluj-1, Covasna-5, Maramureș-3, Dâmbovița-3, Galați-2, Bihor-1) și 5 mandate de aducere privind infracțiuni de evaziune fiscală, contrabandă și infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, reținându-se că mai multe persoane fizice și societăți de pe raza jud. Mureș comercializează legume și fructe, fără ca profitul obținut să fie fiscalizat, iar în unele cazuri înregistrând în contabilitate documente false care atestă că bunurile comercializate sunt produse proprii, indicând costuri de producție superioare celor de achiziție în mod real.
  • 27 de mandate de percheziție (în jud. Constanța) privind infracțiuni de delapidare, abuz în serviciu, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, reținându-se că mai multe persoane cu funcții de conducere din cadrul unui ocol silvic au delapidat sume mari de bani din bugetul ocolului silvic, prin pontarea fictivă a unor lucrători zileri.
  • 18 mandate de percheziție (în jud. Maramureș) în două dosare penale, privind infracțiuni de evaziune fiscală. Într-una dintre cauze, se reține că un grup de persoane a desfășurat activități comerciale fără a respecta obligațiile fiscale, vânzând bunuri fără a emite bonuri fiscale și fără a înregistra veniturile în contabilitate, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat.

”În cea de-a doua cauză, un administrator de societate comercială este suspectat că a folosit documente false pentru a justifica achiziții fictive de bunuri, având drept scop diminuarea obligațiilor fiscale, prejudiciul total estimat în acest caz fiind de aproximativ 1.000.000 lei”, au precizat procurorii.

Concedii medicale pe bandă rulantă în Germania. Bolnavi verificați la Tesla. Boli „de top” CITEȘTE ȘI Concedii medicale pe bandă rulantă în Germania. Bolnavi verificați la Tesla. Boli „de top”
  • 18 mandate de percheziție în județul Maramureș, în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de evaziune fiscală.

”Într-una dintre cauze, se reține că, în perioada 2020-2023, mai multe persoane au achiziționat un număr de aproximativ 16.000 de telefoane mobile tip smartphone din spațiul comunitar și extracomunitar (Ucraina și alte țări din Asia) în calitate de persoane fizice, pe care ulterior le-au comercializat la prețuri subevaluate (aproximativ 5% din valoarea de piață a bunurilor) către o societate controlată de una dintre ele, fiind ulterior comercializate la prețuri mult superioare. De asemenea, s-a dispus înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi care nu reflectau operațiuni reale”, transmis procurorii.

Potrivit acestora, într-o altă cauză, se reține că, în perioada 2022-prezent, făptuitorii au efectuat, prin intermediul a trei societăți comerciale, importuri de marfă-mobilier din Turcia, Albania și Vietnam, depunând la punctul vamal facturi mult diminuate în scopul scăderii TVA, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de aproximativ 1.300.000 lei.

  • 9 mandate de percheziție în județul Dâmbovița și 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, respectiv deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile nemarcate fiscal.

”Într-una dintre cauze, se reține că, la o societate comercială de pe raza județului Dâmbovița, se produc băuturi alcoolice prin distilare în afara antrepozitului fiscal, fără plata accizelor aferente. În cealaltă cauză, se reține că la domiciliul unei persoane fizice din județul Dâmbovița sunt depozitate cantități de băuturi spirtoase peste limita admisă de lege”, se mai arată în comunicatul citat.

  • 7 mandate de percheziție în județul Hunedoara în cadrul unei anchete privind infracțiuni de delapidare.

”Se reține că, începând cu 22 iulie 2021, primarul comunei Buhoci, județul Bacău, nu și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu prevăzute de lege, neconstatând încetarea raporturilor de serviciu cu un administrator public al unității administrativ teritoriale care fusese condamnat definitiv pentru comiterea unei fapte de corupție, continuând să-i plătească drepturi salariale în valoare totală de 341.854 lei”, a arătat Parchetul General.

  • 7 mandate de percheziție (Giurgiu-3, Ilfov-2, Olt-1, Dâmbovița-1) și 4 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală, constând în aceea că, în perioada iunie 2022-martie 2023, administratorul unei societăți comerciale a omis, în tot sau în parte, să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale efectuate.
  • 6 mandate de percheziție în județul Arad și 3 mandate de aducere în cadrul a două dosare penale. În prima cauză, se investighează infracțiuni de abuz în serviciu și delapidare, reținându-se că directorul unei structuri din cadrul unei instituții publice din Arad a folosit resursele logistice ale unității pentru a presta servicii în folosul societății administrate de o rudă. În cea de-a doua cauză, se constată că o societate comercială cu sediul în Arad oferă spre comercializare, prin intermediul unui cont de Facebook, parfumuri și articole de îmbrăcăminte purtătoare de semne distincte ale mărcilor înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute.
  • 5 mandate de percheziție în județul Călărași și 6 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de abuz în serviciu și spălare a banilor.

”Se reține că, în perioada 15 iunie 2021 – 15 septembrie 2022, directorul executiv al unei instituții publice a contractat prestarea unor servicii sanitar-veterinare cu o firmă a directorului executiv adjunct, fără a respecta prevederile legale. În temeiul acestor acte adiționale, DSVSA a virat către firma directorului adjunct suma de 1.540.000 lei, acesta din urmă disimulând prin transferuri către conturile mamei sale și către alte conturi originea folosului ilicit”, se mai arată în comunicat.

  • 5 mandate de percheziție în județul Bihor și 1 mandat de aducere în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, respectiv infracțiuni de evaziune fiscală.

”Într-una dintre cauze se reține că în perioada martie 2022 – aprilie 2023, în mod repetat și în baza aceleași rezoluții infracționale, administratorul unei societății comerciale, în numele și interesul acesteia, a reținut contribuțiile cu reținere la sursă pe care nu le-a vărsat la bugetul de stat în termenul legal, figurând astfel cu obligații fiscale restante în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, toate în valoare totală de 284.430 lei”, a mai transmis Parchetul General.

Totodată, în perioada 2021 – august 2023, reprezentanții societății și-ar fi însușit din disponibilitățile acesteia suma de 1.300.000 lei, evidențiată în balanțele de verificare în contul 461 „Debitori diverși”, sumă pentru care nu s-a prezentat niciun document justificativ din care să reiasă eventuale plăți efectuate în numele și pentru societatea deținută, situație în care, s-a apelat la compensarea sumei de 1.300.000 lei reprezentând dividende nete de încasat cu suma de circa 1.300.000 lei, bani ridicați din societate și nejustificați de către reprezentanții acesteia, fiind însușită astfel de reprezentanții societății suma de circa 1.300.000 lei.

De asemenea, potrivit procurorilor, în perioada iunie 2022-aprilie 2023 societatea comerciala, prin reprezentant, s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului prin neînregistrarea în actele contabile a sumelor de bani încasate de la clienți, prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de circa 200.000 lei. Prejudiciu total cauzat bugetului consolidat este de 1.800.000 lei.

”În cealalta cauza, se retine ca în perioada 2016-2024 o persoană fizică a efectuat operațiuni de vânzare de bunuri pe platforma de comerț online OLX, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, consecința fiind prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma de 500.000 de lei”, se mai arată în comunicat.

VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970 CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră - Start la drumul de mare viteză București- Giurgiu. Statul apelează la un concept vechi din 1970
  • 4 mandate de percheziție în județul Mehedinți și 15 mandate de aducere în cadrul unei anchete privind infracțiuni de înșelăciune și fals.
  • 3 mandate de percheziție în județul Bacău și 2 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de înșelăciune. Se reține că, în perioada 2 februarie 2023 – 29 noiembrie 2023, mai multe persoane au încheiat contracte în numele societății Telekom S.A. pentru obținerea unor subvenții acordate de companie, pe care le-au folosit ulterior în scopul dobândirii de bunuri, producând un prejudiciu de cel puțin 9.576 euro.
  • 4 mandate de percheziție (2 în Alba, 1 în Brașov, 1 în Mureș) în cadrul unei anchete privind infracțiuni de mediu și fals. Se reține că două persoane juridice din județul Alba au poluat prin eliberarea în atmosferă a unor deșeuri și substanțe periculoase la parametrii care depășesc cu mult limitele admise, punând în pericol viața și sănătatea persoanelor din zona județului Alba.
  • 3 mandate de percheziție în județul Caraș-Severin și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală. Se reține că administratorul unei societăți comerciale a reținut și nu a plătit, în termen de 60 de zile de la scadență, contribuția individuală de asigurări sociale, contribuția pentru asigurări de sănătate, contribuția asiguratorie pentru muncă, precum și impozitul pe veniturile din salarii. Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada 1 martie 2022 – prezent, societatea a desfășurat activități comerciale și are înregistrat în Sistemul Informatic Integrat – Inspecția Muncii un număr de 8 angajați activi.
  • 2 mandate de percheziție în municipiul București și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală. Se reține că titularul unui cabinet medical individual, în perioada 2017 – 2022, a creat și implementat un mecanism infracțional prin care a diminuat semnificativ taxele și impozitele datorate bugetului de stat, omițând înregistrarea în evidența contabilă și nedeclarând veniturile realizate în cuantum de 289.736,34 lei, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 43.346 lei, reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate.
  • 3 mandate de percheziție în județul Vaslui și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de abuz în serviciu.
  • 2 mandate de percheziție în județul Satu-Mare și 1 mandat de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de evaziune fiscală.
  • 3 mandate de percheziție în județul Ialomița și 2 mandate de aducere, în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de delapidare și contrafacere.
  • 3 mandate de percheziție în județul Neamț și 2 mandate de aducere, în cadrul unei anchete privind infracțiuni de înșelăciune și fals.
  • 3 mandate de percheziție în județul Harghita și 1 mandat de aducere, în cadrul a două dosare penale privind infracțiuni de înșelăciune și contrabandă.
  • 5 mandate de percheziție domiciliară și 5 mandate de aducere. Începând cu ora 06.00, în cadrul dosarului penal 1208/180/P/2023, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria, polițiștii efectuează percheziții în comuna Buzescu, unde sunt investigate infracțiuni de înșelăciune.

”Se reține că, prin postarea de anunțuri fictive pe internet, făptuitorii au indus în eroare mai multe persoane vătămate pe teritoriul României, cauzând un prejudiciu total estimat la aproximativ 50.000 lei, stabilit până la data prezentei comunicări. Acțiunea vizează clarificarea implicării persoanelor suspecte și recuperarea prejudiciului cauzat prin aceste activități ilegale”, au mai transmis procurorii.

  • 1 mandat de percheziție domiciliară și 1 mandat de aducere. Polițiștii efectuează percheziții în municipiul București pentru investigarea unor infracțiuni de înșelăciune. În fapt, se reține că, în cursul anului 2022, făptuitorul a indus în eroare persoana vătămată, determinând-o să investească în criptomonede suma de 5.200 euro, promițându-i că își va dubla investiția, aspect care nu s-a confirmat. Scopul acțiunii este de a strânge dovezi și de a clarifica implicarea persoanelor în aceste activități ilegale, care au provocat prejudicii financiare victimei.
  • o acțiune operativă de amploare, 5 mandate de percheziție domiciliară - organele de poliție execută aceste mandate, vizând infracțiuni grave precum braconaj cinegetic, trafic de produse sau substanțe toxice și contrabandă calificată. Această acțiune are ca scop destructurarea unor rețele infracționale implicate în activități ilegale cu impact negativ asupra mediului și siguranței publice.
  • 2 mandate de percheziție domiciliară, înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița. Acest dosar vizează infracțiuni legate de regimul deșeurilor, reținându-se că, în perioada 2023-2024, la o adresă din apropierea municipiului Piatra Neamț, au fost desfășurate activități de dezmembrare a autovehiculelor ieșite din uz, existând indicii privind depozitarea a aproximativ 50 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase.
  • 1 mandat de percheziție domiciliară. Cercetările se concentrează asupra infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, infracțiune ce prezintă un risc ridicat pentru siguranța publică și pentru combaterea traficului ilegal de arme.
  • 25 de percheziții domiciliare - acțiunea vizează infracțiuni de tulburare a ordinii și liniștii publice, furt, tăieri ilegale de arbori și alte activități ilegale din domeniul silvic.
viewscnt
Afla mai multe despre
jupiter
perchezitii