Cifrele rectificării: Cele 6 miliarde de lei în plus de la rectificare se duc în salarii, pensii și sănătate. Cea mai mare tăiere este la investiții. Cei mai mulți bani pierd SRI și Cercetarea

Cifrele rectificării: Cele 6 miliarde de lei în plus de la rectificare se duc în salarii, pensii și sănătate. Cea mai mare tăiere este la investiții. Cei mai mulți bani pierd SRI și Cercetarea
scris 6 aug 2018

Cea mai mare parte a fondurilor de 6 miliarde de lei pe care Guvernul le are în plus pentru prima rectificare bugetară din acest an se duc pe majorări ale cheltuielilor cu salariile, pensiile și sistemul de sănătate, în timp ce tăierea cea mai importantă este la cheltuieli pentru investiții, un minus de 1,68 miliarde lei.

Guvernul mizează în acest an pe venituri la buget de 294 miliarde de lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară, cu 6 miliarde de lei mai mult față de varianta inițială de 288 miliarde de lei. Totodată, proiectul de rectificare prevede cheltuieli mari cu 7,1 miliarde de lei și un deficit bugetar de 28 miliarde de lei, reprezentând 2,97% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News

Suma de 7,1 miliarde de lei provine dintr-o majorare a veniturilor estimate cu 6 miliarde de lei, în timp ce 1 miliard de lei vine din majorarea deficitului bugetar, la 28 miliarde lei.

Impactul pozitiv la buget ar urma să vină în principal din contribuțiile la asigurări sociale, un plus de 6,3 miliarde de lei, din veniturile nefiscale, cu 2,55 miliarde de lei mai mult decât anticipa Guvernul prin bugetul întocmit la început de an, și din impozitul pe venit, cu 1,7 miliarde de lei mai mult.

EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit

Pe minus ar urma să fie în acest an încasările din TVA, cu un deficit de colectare de 2,1 miliarde de lei, taxa pe utilizarea bunurilor, cu un minus de 1 miliard lei, și veniturile din capital, de asemenea, cu 1 miliard lei mai mici decât anticipa Guvernul la începutul anului.

Alocările cele mai mari în cadrul rectificării bugetare de 6 miliarde de lei vor fi pentru cheltuieli de personal, unde vor fi alocate 86,2 miliarde de lei, cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât în varianta inițială.

„Prin propunerea de rectificare a bugetului general consolidat s-a avut în vedere, în principal, asigurarea necesarului pentru:

  • drepturi de natură salarială (influența totală la nivelul bugetului general consolidat fiind de 5,1 miliarde de lei, iar de la bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale se asigură suma de 3,8 miliarde de lei, din care pentru sistemul sanitar 3,6 miliarde de lei)
  • cheltuieli cu asistența socială 1,8 miliarde de lei (din care de la bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale se asigură suma de 1,7 miliarde de lei)
  • cheltuieli pentru plata contribuției României la UE (0,8 miliarde de lei)
  • alimentarea Fondului de rezervă bugetară cu 0,2 miliarde de lei
  • alocarea a 1,13 miliarde de lei – sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și a Programului pentru școli

”, potrivit unui proiect de rectificare al Ministerului Finanțelor.

FOTO Cristiano Ronaldo a acceptat să plătească aproape 19 milioane euro Fiscului spaniol. Anul trecut, agenți înarmați au descins pe iahtul pe care își petrecea vacanța cu familia CITEȘTE ȘI FOTO Cristiano Ronaldo a acceptat să plătească aproape 19 milioane euro Fiscului spaniol. Anul trecut, agenți înarmați au descins pe iahtul pe care își petrecea vacanța cu familia

De asemenea, cheltuielile cu asistența socială vor totaliza 100,4 miliarde de lei în acest an, cu 1,76 miliarde de lei mai mult decât era prevăzut în buget.

Cea mai importantă tăiere în ce privește cheltuielile este programată la investiții, unde rectificarea prevede alocări totale de 37,7 miliarde de lei în acest an, cu 1,7 miliarde de lei mai puțin. Cheltuielile pentru investiții includ cheltuieli de capital, dar și alte sume, cum ar fi cheltuieli cu fonduri europene sau transferuri.

Și cheltuielile pentru subvenții vor fi în acest an mai mici decât cele programate, cu 491 milioane de lei, la 6,72 miliarde de lei.

Exemple de ministere și instituții care au pierdut bani

  • SRI – 113 milioane lei (suma este doar o parte din alocarea bugetară primită de SRI pentru prima jumătate a anului, dar rămasă necheltuită)
  • Ministerul Cercetării – 122 milioane lei
  • Ministerul Energiei – 45,7 milioane lei
  • Ministerul Dezvoltării – 44,2 milioane lei
  • Ministerul Afacerilor Externe – 35,1 milioane lei
  • SPP – 22,6 milioane lei
  • Ministerul Turismului – 17,3 milioane de lei
  • Ministerul Mediului – 17 milioane lei
  • SIE – 16,5 milioane lei
  • STS - -16,2 milioane lei
  • Ministerul Economiei – 15 milioane lei
  • Administrația Prezidențială – 11 milioane lei (după ce în prima jumătate a anului a cheltuit doar 620.000 de lei din circa 6 milioane lei)
viewscnt
Afla mai multe despre
buget
rectificare