Proprietarii de locuințe neasigurați vor fi puternic afectați în cazul unui cutremur major, similar celui din martie 1977, întrucât prioritatea zero a autorităților va fi repunerea în funcțiune a infrastructurii de transport și de utilități, și mai puțin refacerea locuințelor și susținerea financiară a acestui proces, transmite Nicoleta Radu, directorul general al PAID România, societatea care emite polițele de asigurare obligatorie a locuințelor.
“Dorim ca românii proprietari de locuințe să înțeleagă că PAID nu mai este un proiect, o companie care poate fi contestată, care poate fi considerată un jucător nou pe piața asigurărilor. Noi, managementul PAID, dorim ca toți românii să fie conștienți de riscul de cutremur. În caz de dezastru, cum a fost cutremurul din martie 1977, autoritățile vor fi depășite de situație și principala lor prioritate va fi repunerea în funcțiune a infrastructurii de transport și de utilități, în timp ce refacerea locuințele cetățenilor vor fi lăsată la urmă”, a spus Radu.
Datele prezentate de șefa PAID arată că asigurătorul avea, la finele anului 2019, fonduri proprii de 200 milioane de lei, o solvabilitate de peste 250% (peste cerințele minime impuse de legislație) și un program de asigurare de aproape 1 miliard de euro.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Perspectivă sumbră: Casele asigurate - sub 20%. Cele mai asigurate zone - Transilvania, Capitala, Muntenia. La polul opus - Bucovina și Maramureș cu doar 3%. Amenda oricum neaplicată - pregătită spre eliminare“Acest program de asigurare este suficient să acopere pagubele produse asiguraților din portofoliul PAID”, a spus reprezentantul asigurătorului.
Cu un portofoliu de peste 1,7 milioane de polițe, expunerea PAID România în cazul unui dezastru este de 35 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în cazul în care toate locuințele asigurate de PAID ar fi afectate de un cutremur major, asigurătorul ar trebui sa achite despăgubiri de 35 miliarde de euro.
“Este un scenariu puțin probabil. În cazul unui cutremur major, nu toate clădirile asigurate din portofoliul PAID vor fi afectate, vor fi zone mai puțin afectate”, a afirmat directorul general adjunct al companiei, Natalia Man.
Conducerea companiei vrea să ajungă în următorii 5 ani la un grad de cuprindere în asigurare a fondului național locativ de 40%, de la 20% în prezent.
“Vom aloca pentru acest an un buget reprezentând 2% din volumul de prime subscris. Vom fi prezenți cu reclame în mediul online, pe TV, outdoor”, a spus Radu.
CITEȘTE ȘI Patronatul Brokerilor avertizează: Fără sancțiuni, asigurarea obligatorie a locuințelor nu va fi luată în serios de proprietari, iar gradul de cuprindere, în prezent sub 20%, nu va crește în următorii aniPrezent la eveniment, Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID Romania, a afirmat că atingerea unui grad de cuprindere în asigurare de 40% este un obiectv dificil, greu de atins, dar nu imposibil.
"Ne vom apropia de tot ce înseamnă distribuție în zona financiar-bancară, din cadrul brokerilor, din cadrul băncilor, din cadrul asigurătorilor. Sunt peste 30.000 de persoane autorizate să distribuie asigurări la nivel național, conform datelor oficiale. De asemenea, vom derula proiecte speciale prin care dorim să responsabilizăm autoritățile și cetățenii, în special cei tineri, de importanța încheierii unei polițe pentru locuință", a spus Tudor.
Societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.
Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.
Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.
CITEȘTE ȘI Veste de Crăciun: Asigurarea obligatorie a locuințelor se va scumpi și va acoperi și pagubele produse de furtuni. Toate casele din România - obligatoriu asigurate, indiferent că sunt sau nu locuite. Dar cu o mențiune - dispare amenda!Fondul locativ național numără aproximativ 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează la 20%.
Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.
Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.