ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - adoptat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile

ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - adoptat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile
scris 10 mar 2020

Programul "Prima casă” va fi transformat într-un program social, denumit "O familie, o casă", în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Creditele pentru persoanele din grupuri vulnerabile vor fi garantate integral de stat, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi prin votul final al Camerei Deputaților.

COVID-19 și raporturile de muncă – autentice provocări pentru companii CITEȘTE ȘI COVID-19 și raporturile de muncă – autentice provocări pentru companii
Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost inițiat de fostul ministru de Finanțe și senator PSD Eugen Teodorovici, a fost adoptat anul trecut de Senat, iar acum a fost votat în unanimitate de deputați, și mai trebuie doar promulgat de șeful statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
SARTO: atelierul autentic care împărtășește secretul alegerii costumului perfect CITEȘTE ȘI SARTO: atelierul autentic care împărtășește secretul alegerii costumului perfect

În nou formă, programul Prima Casă prevede subvenții mai mici și restricții mai mari pentru accesarea unui credit, comparativ cu un plan de modificare a Prima Casă anunțat de Guvern în luna mai.

Astfel, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 de lei dacă familia are unul sau mai mulți copii. Dobânda va fi subvenționată, cu 0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii.

Cadrul general pentru înființarea băncilor naționale de dezvoltare - aprobat în primă etapă CITEȘTE ȘI Cadrul general pentru înființarea băncilor naționale de dezvoltare - aprobat în primă etapă

Cu prilejul dezbaterii proiectului în comisia de specialitate, majoritatea PSD a adoptat o serie de amendamente susținute de ministrul Finanțelor și de deputatul neafiliat Oana-Mioara Bîzgan-Gayral. În schimb, toate amendamentele Asociației Române a Băncilor și ale opoziției au fost respinse.

Proiectul a fost amendat astfel încât la calculul limitei de 4.500 lei vor fi luate în calcul drept venituri, pentru acordarea creditului, beneficiile de asistență socială primite de persoanele dintr-un grup vulnerabil, definit conform art. 6 din Legea 292/2011 privind asistența socială, dar nu vor fi luate în considerare acele beneficii care duc la depășirea pragului menționat. Conform acestui articol, grupul vulnerabil desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool ori a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială.

În plus, dacă împurmuturile pentru achiziția unei locuințe în programul Prima Casă pot fi garantate de către stat în procente de 40% sau 50%, pentru categoriile vulnerabile, în noul program, garantarea statului va fi de 100%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, potrivit amendamentului votat în comisie.

Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, va fi aplicată o reducere cu 2 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat. 

Opoziția s-a opus acestor prevederi, considerând că astfel este favorizată creditarea pentru persoane care nu vor putea achita împrumuturile, și a încercat reducerea procentului de garantare în aceste cazuri la 80% sau 90%, dar fără succes.

Teodorovici a susținut că noile prevederi nu favorizează neplata creditelor și suportarea lor de la buget.

Condițiile de aplicare a Legii privind darea în plată sunt tot mai aproape de a fi schimbate. Comisia juridică a avizat modificarea. Creșterea cu mai mult de jumătate a cursului va fi considerată impreviziune CITEȘTE ȘI Condițiile de aplicare a Legii privind darea în plată sunt tot mai aproape de a fi schimbate. Comisia juridică a avizat modificarea. Creșterea cu mai mult de jumătate a cursului va fi considerată impreviziune

Prin proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" se propune:

Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".

  • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
    • la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;
    • pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
  • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
  • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
CONFIRMARE Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank pregătește în premieră obligațiuni de 10 milioane euro, cu posibilitatea majorării sumei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Condusă de Radu Ghețea, Libra Bank pregătește în premieră obligațiuni de 10 milioane euro, cu posibilitatea majorării sumei

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

  • reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Un prim plan de modificare a programului Prima Casă, prezentat în luna mai, prevedea subvenții de dobândă mult mai generoase și restricții mai puține pentru accesarea unui credit.

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari

Programul Prima Casă se adresează persoanelor care au până în 35 de ani, oferindu-le oportunitatea de a accesa un credit imobiliar cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.

De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
o familie
o casa
minister
finanțe
garantare
100%
vulnerabil
grup