Hackeri ruși au vizat sisteme electorale în 21 de state americane în campania de anul trecut, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, relatează BBC News
Jeanette Manfra de la Departamentul Securității Interne (DHS) a refuzat să dezvăluie numele acestor state, în cadrul unei audieri, într-o comisie a Senatului, citând acorduri de confidențialitate, scrie News.ro.
Însă ea a spus că nu există probe care să arate că buletinele de vot au modificate în aceste atacuri.
Serviciile americane de informații cred că Moscova s-a amestecat în alegeri cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să învingă.
Manfra, subsecretarul interimar însărcinat cu securitatea cibernetică în cadrul departamentului, a fost audiată miercuri în Comisia pentru Informații din cadrul Senatului, care anchetează un presupus amestec al Moscovei în alegerile americane din 2016.
”La ora actuală avem probe potrivit căror au fost vizate sistemele legate de alegeri în 21 de state”, a declarat ea.
Însă deparatmentul are în continuare încredere în sistemul de vot american, pentru că este ”fundamental rezistent”, a spus ea.
Kremlinul a negat în mai multe rânduri orice implicare în atacuri cibernetice în alegeri, iar Trump a respins acuzații potrivit cărora echipa sa de campanie a fost complicea Rusiei în ”știri false”.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a refuzat marți să spună dacă Trump crede că Rusia s-a amestecat în alegerile americane din 2016.
”Eu nu am stat să discut cu el despre această chestiune anume”, a declarat Spicer în informarea de presă zilnică.
”Evident, am avut de-a face cu o mulțime de alte probleme astăzi (marți). Aș fi încântat să intru în legătură”.
Senatorul Mark Warner, democratul cu cel mai înalt rang în Comisie, a argumentat miercuri că țara ”nu mai este sigură”, prin faptul că se ascunde care state au fost vizate de hackeri.
Atât Arizona, cât și Illinoisul au confirmat anul trecut că sistemele lor de înregistrare a voturilor au fost atacate de hackeri.
Senatorul republican Marco Rubio și-a exprimat și el îngrijorarea și a adăigat că, în timp ce ancheta continuă, ”este important ca americanii să înțeleagă cum funcționează sistemul nostru de vot și se comunică asta în timp real”.
Manfra a repetat declarații anterioare, în audieri, ale lui Samuel Liles, directorul interimar al diviziei cibernetice în cadrul DHS.
Liles a declarat în Congres că DHS a detectat activități ale unor hackeri primăvara și vara trecute, iar ulterior a primit rapoarte cu privire la încercarea cibernetică a sistemelor electorale.
Însă, a adăugat el, ”niciunul dintre aceste sisteme nu a fost implicat în numărarea voturilor”.
Liles a mai declarat că ”un număr mic de rețele a fost exploatat - ei au reușit să treacă de ușă”.