Românii, printre cei mai mulțumiți de apartenența la UE și printre cei mai dezinteresați de terorism

Românii, printre cei mai mulțumiți de apartenența la UE și printre cei mai dezinteresați de terorism
scris 1 iul 2016

Românii sunt printre cei mai mulțumiți cetățeni de apartenența țării lor la UE, având încredere mare în Parlamentul European, potrivit Eurobarometrului din luna aprilie, care arată și că românii cred că șomajul și agricultura sunt domeniile în care Uniunea ar trebui investi, în timp ce lupta împotriva terorismului nu prezintă interes pentru ei.

Întrebați unde ar dori să vadă Uniunea Europeană intervenind mai mult decât în prezent, românii s-au arătat cel mai interesați de lupta împotriva șomajului și mai puțin interesați de lupta împotriva terorismului și a migrației, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, 82% dintre români consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în lupta antiterorism, procentul fiind în media europeană. În privința migrației, 75% dintre români consideră că Uniunea ar trebui să intervină mai mult, fiind cu un procent peste media europeană.

Românii consideră însă în proporție de 82% că UE ar trebui să intervină mai mult în privința șomajului, fiind cu 5 procente peste media europeană și pe locul 8 în UE.

Doar 39% dintre români cred că lupta împotriva finanțării grupărilor teroriste ar trebui să fie o prioritate a UE, țara noastră fiind pe locul 19 în Uniune. Cei mai interesați de acest domeniu sunt ciprioții, spaniolii și finlandezii.

România se află pe locul 24 în privința importanței pe care o acordă luptei împotriva cauzelor terorismului, însă jumătate dintre români cred că trebuie întărite măsurile pentru controlul granițelor externe ale Uniunii, fiind astfel cu 11 procente mai mulți decât media europeană. Puțin interes este acordat și luptei contra site-urilor radicale, românii fiind tot pe locul 25 la acest capitol.

Președintele Cehiei cere organizarea unui referendum privind apartenența statului la UE și NATO CITEȘTE ȘI Președintele Cehiei cere organizarea unui referendum privind apartenența statului la UE și NATO

Românii mai sunt interesați de măsurile contra excluderii sociale și a sărăciei (45%, față de media europeană de 39%).

Româmnii se află pe primul loc în europa în ceea ce privește convingerea că UE ar trebui să investească mai mult în măsurile pentru agricultură (74%, față de media europeană de 50%).

Cu toate acestea, unul din cinci români consideră că există un risc ridicat ca atacuri teroriste să aibă loc în țara lor, media europeană fiind dublă, de 40%. 31% dintre români cred că riscul este scăzut, iar 45% cred că există un oarecare risc.

În privința percepției asupra instituțiilor UE, România se află pe locul trei cu privire la părerea pozitivă despre Parlamentul European, 36% dintre cetățeni afirmând că au o imagine bună sau foarte bună. Media europeană este de 24%. Topul este condus de Bulgaria și Luxemburg, cu 37%, și este închis de Franța (15%) și Cehia (13%).

Încrederea în Parlamentul European este, de asemenea, la o cotă înaltă, România aflându-se pe locul 5 între statele europene, cu 53%, în timp ce media europeană este de 40%. Topul este condus de Danemarca, Lituania și Finlanda și este închis de Ciprz, Cehia și Spania.

Mai mult, 64% dintre români consideră că apartenența țării la UE este un lucru bun, cu 9 procente peste media europeană. România se află pe locul 8 în UE, în frunte aflându-se Luxemburg, cu 82%, iar la coadă aflându-se Cehia, cu 34%.

Eurobarometrul a strâns informații de la un număr de 27.969 de cetățeni europeni cu vârsta de peste 15 ani, în perioada 9-18 aprilie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
terorism
ue