Românii din Marea Britanie se tem pentru locurile de muncă: După rezultatul referendumului, ascultăm la radio, citim pe internet să aflăm ce se va întâmpla

Românii din Marea Britanie se tem pentru locurile de muncă: După rezultatul referendumului, ascultăm la radio, citim pe internet să aflăm ce se va întâmpla

Sursa foto:Reuters/Stefan Wermuth

scris 25 iun 2016

Brexit-ul aduce îngrijorare pentru mulți tineri români care muncesc sau studiază în Marea Britanie. Dacă unii se tem că ar putea să își piardă locurile de muncă, alții spun că vor evita să plece o perioadă în România de frica unor noi măsuri care ar putea fi impuse la frontieră, în timp ce aceia care lucrează de ani buni în Regat sunt îngrijorați pentru economiile strânse cu greu în lira sterlină, aflată în declin, scrie news.ro.

Diana Dăboveanu, o tânără originară din orașul Caracal, se află în Marea Britanie de câțiva ani, împreună cu soțul și băiețelul, lucrând ca asistentă medicală pentru o firmă de recrutare care furnizează personal pentru clinicile britanice.

Urmărește-ne și pe Google News

Deși spune că nu se așteaptă să existe schimbări rapide în Regatul Unit după Brexit deoarece "nimic nu se mișcă foarte repede în UK", Diana recunoaște că străinii ar putea fi afectați de măsurile privind dreptul de muncă, dar și de declinul lirei, în care și-au strâns economiile pe care să le trimită în țară.

"Scade lira, ceea ce ne afectează la depozite când o să facem schimburile valutare între liră și leu. Asta înseamnă automat mai puțini bani către România, acolo unde sunt familiile noastre. Cred că o altă problemă va fi la intrarea în țară, când va trebui să folosim pașaportul și nu vom mai putea trece rapid cu buletinul, ca și până acum", spune Diana Dăboveanu.

Tânăra româncă susține că Brexit-ul ar putea avea și o parte bună pentru străinii care se află deja în Regatul Unit al Marii Britanii, deoarece numărul celor care vor mai veni va fi limitat și solicitarea de forță de muncă în anumite domenii este încă mare în această țară.

"Pe de altă parte, ar putea crește payrate-ul (plata pe oră) către salariații străini calificați. În cazul meu, spre exemplu: sunt asistent medical străin, lucrez pentru agenții de asistenți medicali ce furnizează personal către clinicile medicale care au nevoie. Momentan iau 30 de lire pe oră la agenție, nu ca salariat permanent. Acum, după Brexit, va crește plata pentru că nu mai intră europeni în UK așa ușor, însă va exista în continuare nevoia de forță de muncă pe piața britanică. Criză oricum era de cadre medicale, așadar cei deja existenți vor fi plătiți mai bine", explică Diana.

EXCLUSIV Opiniile britanicilor, trimise Profit.ro: Pro-Ne-am descurcat singuri sute de ani; Contra-Au fost manipulări că străinii ne iau job-ul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Opiniile britanicilor, trimise Profit.ro: Pro-Ne-am descurcat singuri sute de ani; Contra-Au fost manipulări că străinii ne iau job-ul

Tânăra spune că nu se așteaptă ca schimbările să fie foarte rapide în Marea Britanie după acest referendum, chiar dacă măsura ieșirii din UE este una neașteptată și radicală.

"Oricum va fi un proces greoi. Nimic nu se mișcă foarte repede in UK. Aproape totul merge slow (încet - n.r.). Poate prima schimbare vizibilă va fi folosirea pașaportului la intrarea în țară", consideră românca.

Cosmin Răduț este un alt tânăr român care muncește în Marea Britanie, locuind de șase luni lângă Manchester.

"Momentan, Brexit-ul nu mă afectează cu nimic. Din ce am auzit, cine are acte aici are la dispoziție doi ani să aplice pentru viză. Toți imigranții din Anglia sunt revoltați pe treaba asta, dar nu avem ce face. Bine oricum nu cred că va fi pentru nimeni, în următorii ani, în Marea Britanie. Cred că o să dispară o grămadă de locuri de muncă, o să crească facturile pentru că, după cum vedeți, se face o gaură mare în buget și va trebui acoperită de undeva", spune tânărul.

Cosmin Răduț povestește că a plecat din Alba Iulia în Marea Britanie atras de posibilitatea unui câștig mai bun decât în țară.

"Eu lucrez legal în Marea Britanie, am acte. Am venit aici să fac bani, însă, dacă lira o sa scadă drastic, pe mine, dar nici pe alți străini aflați ca și mine la muncă aici, nu ne ajută treaba asta deloc. Da, vreau să rămân aici, pentru că este un trai mai bun decât în România. Cred că voi rămâne atâta timp cât pot să am un loc de muncă, să câștig și să trăiesc decent", afirmă Cosmin Răduț.

Tânărul povestește că englezii pe care îi cunoaște au păreri "extremiste" și chiar "rasiste" când vine vorba de străinii care lucrează la ei în țară, iar mulți dintre britanicii pe care îi cunoaște sau cu care lucrează au votat la referendum pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Atât el, cât și prietenii lui care sunt de puțin timp în Marea Britanie spun că se gândesc să evite să se întoarcă în România în această perioadă, de teama unor măsuri restrictive la frontieră.

Un alt tânăr, din Craiova, aflat în prezent la studii în Marea Britanie, spune că nu înțelege de ce au votat cetățenii britanici pentru ieșirea din Uniunea Europeană deoarece această măsură ar putea diviza Regatul Unit.

Tânărul, care dorește să nu i se cunoască identitatea pe motiv că poate vorbi "fără ocolișuri", povestește că este student de doi ani la o importantă universitate londoneză și susține că niciodată nu a fost tratat de profesorii săi ca un imigrant.

"Am fost mereu tratat corect de profesorii mei. În schimb, colegii care provin din familii britanice ne privesc mereu cu superioritate pe toți cei care venim din statele din Est. Am prieteni polonezi, indieni, italieni, francezi, însă doar câțiva britanici, pentru că sunt reci și distanți", spune tânărul.

Studentul român susține că Brexit-ul va avea repercusiuni cu siguranță asupra studenților români care vor să învețe în Marea Britanie deoarece vor avea acces mai greu la bursele de studiu internaționale.

Și Claudiu Cimpoieș, din Alba Iulia, a renunțat la locul de muncă din România pentru unul plătit cu "minimul pe economie" în Marea Britanie.

"Am plecat din Alba Iulia, unde lucram la o televiziune locală, și am venit în Anglia în octombrie 2015. Am un pic peste opt luni de trai englezesc. Locuiesc în Mansfield și lucrez la un depozit de haine. Mi-am găsit o slujbă printr-o agenție de recrutare a forței de muncă și chiar dacă sunt plătit cu minimul pe economie, 7,2 lire pe oră, sunt mulțumit. Lucrez patru zile, apoi am patru zile libere. 12 ore pe zi, ce-i drept, dar munca nu e deloc grea. În principiu, dacă muncești iți permiți orice în Anglia. Totul e să muncești și să-ți vezi de treabă", povestește Claudiu Cimpoieș.

Tânărul spune că se află în Marea Britanie cu prietena sa și în cele opt luni au reușit să viziteze câteva zone, dar și să își cumpere un autoturism.

El crede că românii care deja sunt în Regatul Unit nu vor fi afectați de ieșirea țării din Uniunea Europeană, însă va fi mult mai greu pentru cei care ar dori să vină de acum încolo în Marea Britanie.

La rândul său, Darius Dumitru Damian, din Alba Iulia, este unul dintre românii care au reușit să obțină cetățenia britanică, iar la referendumul de joi a votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

 

"Eu am votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Locul ei este acolo, la fel cum în această Europă unită este și locul României, Italiei, Germaniei sau Franței. Mă mâhnește rezultatul și cred că acest vot va aduce schimbări în timp, care vor afecta orice cetățean britanic", susține Darius.

Tânărul afirmă că nu se așteaptă la schimbări majore în scurt timp, însă crede că într-o perioadă mai lungă ar putea să apară probleme economice și o reducere simțitoare a locurilor de muncă.

"După părerea mea, românii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie vor putea rămâne și munci în continuare. Afectați vor fi doar cei care vor dori să vină, deoarece nu cred că li se vor mai elibera documentele necesare angajării. Totuși, cei care suntem deja aici vom fi afectați în măsura în care, cu siguranță, se vor împuțina locurile de muncă, anumite costuri vor crește, iar banii pe care reușeam să-i economisim și să-i trimitem acasă nu vor mai fi așa mulți din cauza declinului în care va intra lira sterlină", este de părere Darius Dumitru Damian.

El povestește că se află în Marea Britanie de peste 12 ani și locuiește cu soția și cele trei fetițe în zona Londrei.

Damian spune că prietenii săi care au cetățenie britanică au votat cu toții pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană deoarece au înțeles cât de importantă este "unitatea Europei".

"După rezultatul referendumului, ascultăm cu toții la radio, citim pe internet sau urmărim televiziunile de știri pentru a încerca să aflăm ce se va întâmpla. Viața noastră deja este aici, suntem cetățeni ai acestei țări și vrând-nevrând tot ceea ce se va întâmpla aici, bun sau rău, va trebui să îl ducem și noi. Sunt zvonuri privind divizarea țării, alții vorbesc de un declin economic, lira e în scădere și e normal să fim îngrijorați pentru locurile de muncă, pentru economiile noastre strânse cu greu sau pentru viitorul copiilor noștri. Avem însă încredere că va fi bine și Brexit va fi doar un duș rece pentru politicieni", conchide tânărul român.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie
romani
diaspora