România poate exporta carne de oaie și ovine vii către Iran, circa 800.000 de capete fiind estimate că vor pleca în termen de șase luni către această destinație, în urma deschiderii pieței de export pentru ovine, a anunțat, duminică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), preluat de Agepres.ro.
"Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că, datorită eforturilor diplomatice și ale Guvernului României din ultima perioadă, a fost deschisă piața de export pentru ovine cu Republica Iran. Astfel, în ianuarie 2019 a fost agreat modelul de certificat de export între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (ANSVSA) și Organizația Veterinară a Iranului, fiind deblocate exporturile de carne de oaie și ovine în viu către Iran", informează MADR într-un comunicat postat pe site.
În acest context, în data de 4 februarie 2019 a intrat în Iran primul transport de 20 tone de carne de oaie din România, acesta fiind doar începutul unui contract cu un potențial mare de dezvoltare. Exportatorul, o societate comercială din Bacău, va continua colaborarea cu agenții economici din Iran, purtându-se discuții despre alte transporturi, terestre sau pe cale aeriană, în perioada următoare estimările arată un export de circa 1.000 tone lunar.
"MADR salută această reușită, în contextul unei cereri foarte mari existente la nivelul Iranului de carne de ovine și ovine în viu și în continuă creștere, într-un domeniu în care țara noastră dispune de ample posibilități.
Discuțiile între oamenii de afaceri români și companiile din Iran interesate de o astfel de colaborare se află într-un stadiu foarte avansat, iar în termen de șase luni, agenșii economici din Romania vor trimite la export în Iran un efectiv de aproximativ 800.000 ovine, dintre care 200.000 vor fi trimise în țara de destinație de o societate comercială din București, iar restul de către o companie din județul Timiș", se precizează în comunicat.
În 2017, România s-a situat pe locul patru în rândul Statelor Membre, după Regatul Unit, Spania și Grecia la efectivele de ovine și caprine deținute, cu un total de 11,485 milioane de capete, relevă datele Institutului Național de Statistică. Exceptând anul 2010, aceste efective au înregistrat creșteri în fiecare an, în 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe ori și capre față de anul 2006.
28 noiembrie - Profit Financial.forum