Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord comercial ar afecta cel mai mult țările din Europa de Sud-Est, inclusiv România, care va trebui să caute alte piețe de export dacă nu vrea să sufere pierderi, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Statele din Europa de Sud-Est s-ar număra printre economiile emergente cele mai expuse la un Brexit dur, în condițiile în care Marea Britanie reprezintă o importantă piață de export pentru regiune, arată economistul-șef al BERD, Sergei Guriev.
“Unele dintre țările din regiune exportă mai mult în Marea Britanie (…). Nu ne așteptăm la o întrerupere majoră a schimburilor comerciale, însă un Brexit dur ar putea dăuna economiei britanice, iar acest lucru ar afecta aceste țări”, a spus Guriev pentru agenția chineză Xinhua.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“De exemplu, o țară ca România exportă (echivalentul a) aproape 1% din PIB în Marea Britanie și întrebarea care apare este ce se întâmplă dacă economia britanică este afectată sever de Brexit. România va trebui fie să găsească alte piețe, fie să sufere pierderi”, a adăgat economistul BERD.
România nu ar fi singura afectată de un eventual Brexit dur. Potrivit celui mai recent raport BERD privind prognozele economice în regiunile în care este prezentă banca, publicat joi, reintroducerea taxelor vamale în Marea Britanie va duce la scăderea cererii de produse intermediare și finite din statele UE, iar țări precum Slovacia, Ungaria, Polonia, Lituania și Letonia ar fi printre cele mai expuse.
În plus, dacă statele membre nu își vor majora contribuțiile la bugetul UE post Brexit, ieșirea britanicilor din blocul comunitar va duce la scădere cu 10 până la 15% a fondurilor structurale disponibile pentru regiunea Europei de Sud-Est, echivalentul unei reduceri cu 0,4% din PIB a investițiilor cu sprijin de la Bruxelles.
“Cumulat, se estimează că impactul economic al unui Brexit fără acord va fi cel mai puternic în economiile din Europa de Sud-Est, în principal prin întreruperea legăturilor comerciale care privesc Marea Britanie și alte economii avansate din Europa, prin impactul asupra ritmului reformelor și prin reducerea fondurilor europene structurale și de coeziune”, se arată în raport.
Potrivit băncii, noile prognoze sunt mai aproape de potențialul de creștere pe termen lung al economiei, după o încetinire a avansului de la 7,3% în 2017 la 4% în prima jumătate a acestui an.
BERD avertizează asupra apariției unor semnale privind supraîncălzirea economiei românești, sub forma adâncirii deficitului de cont curent și a inflației în urcare.