România poate exporta bovine vii către Turcia

România poate exporta bovine vii către Turcia
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 31 aug 2016

Începând cu data de 5 august, România poate exporta bovine vii destinate sacrificării imediate către Turcia, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”În urma negocierilor la nivel înalt purtate de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, și omologul turc, Faruk Çelik, Ambasada Republicii Turcia din România a transmis, în 22 august 2016, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale informația că, în urma garanțiilor oferite de Autoritatea Națională Sanitară - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România către serviciile veterinare din Turcia, importul de bovine vii destinate sacrificării imediate din România este considerat posibil începând cu 5 august 2016”, menționează sursa citată.

Urmărește-ne și pe Google News

În perioada următoare, ANSVSA va ține legătura cu omologii din Turcia pentru a stabili detaliile necesare.

Negocierile la nivel înalt dintre ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, și omologul turc, Faruk Çelik, pentru debocarea exportului de bovine vii din România către Turcia, s-au purtat în marja Conferinței Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, desfășurată în Turcia (Antalya) în perioada 3-5 mai 2016.

În 2014, a fost reluat și exportul de caprine și ovine către Turcia, după o perioadă de trei ani în care acestea au fost oprite din cauza suspiciunilor legate de boală.

Exporturile de bovine vii în Turcia, una dintre țările mari consumatoare de carne de vită și oaie, ar putea fi deblocate CITEȘTE ȘI Exporturile de bovine vii în Turcia, una dintre țările mari consumatoare de carne de vită și oaie, ar putea fi deblocate

Turcia este unul dintre marii consumatori de produse din carne de vită, oaie sau capră, cu un cosum de 3,9 kilograme de carne de oaie per capita și 8,9 kilograme de carne de vită per capita, potrivit statisticilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) din 2015.

Statisticile OCDE mai arată că anul trecut, în total, consumul de carne de vită în Turcia a reprezentat 974.000 de tone. La nivelul UE (28 de state), consumul de carne de cită a fost anul trecut de 7,38 milioane de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
turcia
carne de vita
export