Rezervele valutare la BNR au scăzut în ianuarie cu 1,14 miliarde de euro. Cifrele indică posibile intervenții pentru susținerea leului

Rezervele valutare la BNR au scăzut în ianuarie cu 1,14 miliarde de euro. Cifrele indică posibile intervenții pentru susținerea leului
scris 1 feb 2019

Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut la 31,9 miliarde de euro, de la 33 de miliarde de euro în decembrie, după ce banca centrală a făcut plăți de peste 1 miliard de euro în contul datoriei publice în valută, acțiune acoperită, însă de intrarea unei sume echivalente de la Uniunea Europeană, lucru ce indică faptul că au banca centrală a cheltuit și ceva bani pentru susținerea leului. 

Luna ianuarie a fost marcată de o depreciere de circa 2% a leului către noi minime istorice. Puterea PSD/ALDE a acuzat BNR că nu intervine pentru protejarea leului și din datele privind evoluția rezervei valutare pare că BNR a fost prezentă în piață.

Urmărește-ne și pe Google News

În ianuarie, au fost intrări de aproape 1,6 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene (970 milioane euro) și altele.

Totodată, au fost ieșiri de 2,7 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Plățile de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat puțin peste 1 miliard de euro, din care 960 milioane euro reprezintă rambursările de capital și dobândă aferente emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor Publice,.

Astfel, dacă intrările de la UE în valută au acoperit ieșirile din rambursările către bănci, rezultă că mișcarea netă din rezervă este o scădere de 1 miliard de euro, bani care au mers cel mai probabil în susținerea leului. Estimări exacte despre cât a cheltuit BNR pentru susținerea cursului sunt, însă, greu de făcut, având în vedere că nu sunt cunoscute toate fluxurile și banca centrală nici nu face publice datele privind intervențiile valutare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerve valutare
bnr