Reducerea TVA și eliminarea accizei suplimentare la carburanți au toate premisele să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017

Reducerea TVA și eliminarea accizei suplimentare la carburanți au toate premisele să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017
scris 23 dec 2016

Reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea accizei suplimentare la carburanți de 7 eurocenți pe litru, precum și a taxei pe stâlp au toate premisele să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condițiile în care un nou guvern, care ar putea decide amânarea prevederilor aflate în Codul fiscal, va fi format abia după Crăciun.

Anunțul președintelui Klaus Iohannis că va desemna premierul pentru formarea unui nou guvern, abia după Crăciun, lasă foarte puțin timp viitorului Executiv să mai adopte o ordonanță de urgență prin care să amâne intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare fiscală, prevăzute pentru 1 ianuarie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Aplicarea prevederilor a devenit incertă după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Cioloș să proroge termenul de intrare în vigoare pe motiv că programul economic al PSD nu le ia în calcul.

Solicitarea lui Dragnea a venit a doua zi după aflarea rezultatului alegerilor și după ce PSD a strâns 45% din voturi cu promisiuni de scădere masivă a taxelor, după cum Profit.ro a scris aici, precum și de creștere a salariilor în sectorul public.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Executivului condus de Cioloș a spus că acesta va da curs cerinței lui Dragnea, dar după câteva ore a revenit, spunând că decizia va fi lăsată viitorului Cabinet.

EXCLUSIV România riscă infringement pentru timbrul de mediu. Sancțiunile UE pot fi evitate doar prin restituirea taxelor plătite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România riscă infringement pentru timbrul de mediu. Sancțiunile UE pot fi evitate doar prin restituirea taxelor plătite

Liderul PSD a dat și el înapoi, după ce actualul Guvern a anunțat că menține prevederile Codului fical nemodificate, dar a continuat să își exprime nemulțumirea, cu toate că măsurile au fost introduse în Codul fiscal și adoptate tot de PSD în 2015. „Stabilitatea macroeconomică este avută în vedere în programul nostru de gu­ver­nare. Impactul bugetar este calculat, am inclus în impactul bugetar și unele măsuri la care noi am spus în campanie că vom promova o prorogare și am înțeles că actua­lul guvern a ținut să îngreuneze apli­carea programului nostru, dar am re­făcut calculele și în loc de 2,7% din PIB deficit pentru anul viitor, cum era programul nostru, mergem până la 2,95%“, a declarat acesta. Conform calculelor Ministerului de Finanțe, relaxarea fiscală va avea impact asupra veniturilor bugetare de 6,5 miliarde lei, anul viitor.

Având în vedere că președintele a anunțat că va desemna premierul după Crăciun, timpul pe care acesta îl va avea la dispoziție pentru a forma un nou Cabinet și de a parcurge procedurile parlamentare pentru a obține votul de investitură este prea scurt pentru a-și începe efectiv activitatea înainte de ultima zi a lui 2016. Prin urmare, există șanse mari ca măsurile de relaxare fiscală să nu fie amânate. O decizie ar putea fi luată abia anul viitor și ar echivala cu o majorare de taxe.

Măsurile de relaxarea fiscală prevăzute de Codl fiscal pentru 2017

  • TVA de 19% în loc de 20%
  • Taxa pe stâlp, eliminată: Impozitul pe construcții, supra numit “taxa pe stalp”, va fi eliminat. Acest impozit se calculează, în 2016, prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existențe în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2015, evidențiată contabil în șoldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor.
  • Plafon maxim la CASS
  • Contribuția de asigurări de sănătate (CASS) individuală se va calcula în limită plafonului echivalent cu cinci ori câștigul salarial mediu brut pentru venituri din salarii sau cele asimilate salariilor dacă totalul veniturilor obținute lunar va fi mai mare decât acest plafon. Similar, măsură se aplică veniturilor din pensii, veniturilor din activități independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuală, veniturilor din activități agricole și din investiții
  • CASS pentru dividende și drepturi de autor Din 2017, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în bază de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul va obține venituri din salarii, pensii sau activități independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câștiguri salariale medii brute. Până în 2016 inclusiv, persoanele care aveau alte surse de venituri dintre cele enumerate anterior nu datorau CASS pentru veniturile din drepturi de autor. Totodată, veniturile din dividende vor fi incluse în bază de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul este salariat, în limită plafonului de 5 salarii medii brute
  • Reducerea accizelor la carburanți cu echivalentul supraaccizei de 7 eurocenți pe litru introdusă în 2014..
viewscnt
Afla mai multe despre
tva
accize
relaxare fiscală
dragnea