RECORD 2021 - cel mai bun an din istoria pieței asigurărilor. De la prăbușirea City Insurance la vânzarea Safety Broker și o posibilă depășire a pragului de 12 miliarde de lei din subscrieri, cel mai bun rezultat din ultimii 31 ani

RECORD 2021 - cel mai bun an din istoria pieței asigurărilor. De la prăbușirea City Insurance la vânzarea Safety Broker și o posibilă depășire a pragului de 12 miliarde de lei din subscrieri, cel mai bun rezultat din ultimii 31 ani
scris 28 dec 2021

Anul 2021 a fost pentru piața asigurărilor unul al contrastelor. Pe de o parte, veniturile companiilor de profil au avansat cu 15% și s-au apropiat de 10 miliarde de lei la finele primelor 9 luni, conform ultimelor cifre, și, dacă ritmul se va menține, subscrierile industriei vor depăși pragul valoric de 12 miliarde de lei, cel mai bun rezultat din ultimii 31 de ani, relevă date analizate de Profit.ro. Pe de altă parte, piața asigurărilor a rămas fără City Insurance, liderul industriei cu peste 3 milioane de polițe, căruia i-a fost retrasă autorizația pentru că, potrivit ASF, avea indicatorii de solvabilitate și lichiditate sub nivelul impus de legislație. În plus, ASF a făcut plângere la Parchet pentru mai multe infracțiuni, cum ar fi constituire de grup infracțional și bancrută frauduloasă.

2021 va fi cel mai bun an din istoria pieței asigurărilor

Urmărește-ne și pe Google News

În primele 9 luni, societățile de asigurare au subscris prime de  9,78 miliarde de lei, în creștere cu 14,9% față de septembrie 2020. Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 79% din totalul primelor subscrise. Cu toate acestea, se constată creșterea ponderii asigurărilor de viață, la 21%, de la 19% în perioada anului precedent, evoluție ce a avut loc pe fondul consolidării accentuate a volumului de subscrieri pentru activitatea de asigurări de viață (+22%).

Piața asigurărilor generale este dominată de polițele auto, astfel încât acestea, RCA și CASCO, reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor subscrise pe acest segment și 58% din totalul veniturilor industriei în primele 9 luni ale anului 2021.

Volumul primelor subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a depășit, în premieră, pragul valoric de 2 miliarde de lei.

Menținerea ritmului de creștere a subscrierilor consemnat în primele 9 luni și în ultimul trimestru al anului va avea ca efect apropierea veniturilor asigurătorilor de pragul valoric de 12 miliarde de lei, fiind cel mai bun rezultat al industriei din ultimii 31 de ani.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Unilink Polonia a preluat 80% din acțiunile Safety Broker, cel mai mare intermediar local

La mijlocul anului, Viorel Vasile, principalul acționar al Safety Broker, a anunțat prin intermediul Profit.ro că, în toamnă, va lista titlurile companiei la Bursa de Valori București, operațiunea fiind catalogată ca "pilonul principal al strategiei de creștere a brokerului în anii următori".

În toamnă, pe fondul posibilului faliment al City Insurance și propunerilor Autorității de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) de modificare a legislației privind asigurările auto, șeful Safety Broker a anunțat însă că amână listarea la bursă pentru anul 2022.

Ulterior, Unilink, cel mai mare broker din Polonia, a preluat 80% din acțiunile Safety Broker, operațiunea având ca obiectiv construirea celei mai mari platforme de vânzări de asigurări din Europa Centrală și de Est.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Retragerea autorizației City Insurance

Insuficient capitalizată în raport cu riscurile preluate în asigurare, ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance, cel mai mare asigurător din piață, cu o cotă de piață de peste 45% pe seg­mentul RCA și afaceri de peste două miliarde de lei, a constatat starea de insolvență și a depus cererea de in­trare în faliment a asigurăto­ru­lui în data de 17 septembrie 2021. Anterior, ASF a hotărât amen­da­rea ma­nage­men­tului asigurătorului cu 1 milion de lei fiecare, plus compania în sine.

Allianz-Țiriac Asigurări a primit unda verde finală pentru achiziția Gothaer Asigurări Reasigurări

În noiembrie, Allianz-Țiriac Asigurări a primit și avizul din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după ce al Consiliului Concurenței emis în primăvară, pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Gothaer Asigurări Reasigurări. Subsidiara locală a grupului german Allianz estimează că finalizarea integrării va avea loc până la finalul anului 2022, după ce vor fi parcurse progresiv etapele de aprobare a fuziunii și procesul de integrare a Gothaer Asigurări Reasigurări în structura Allianz-Țiriac. Până la finalizarea fuziunii, cei doi asigurători vor funcționa ca două entități independente, conform regulilor unei asemenea achiziții.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Signal Iduna preia operațiunile Ergo din România, controlată de gigantul MunichRe

Consiliul Concurenței a autorizat, în noiembrie, tranzacția prin care Signal Iduna Asigurare Reasigurare preia Ergo Asigurări și Ergo Asigurări de Viață. Signal Iduna Asigurare Reasigurare, parte a grupului Signal Iduna, este activă pe piața asigurărilor de viață și de sănătate din România. Signal Iduna operează în România din iunie 2008, în principal pe piața asigurărilor private de sănătate, dar oferă și produse pe segmentele de asigurări de viață și asigurări de accidente.

Uniqa Asigurări a ieșit de pe piața RCA

Decizia a fost anunțată de ASF la începutul lunii decembrie, fiind precedată, la 1 octombrie, de eliminarea de către brokerii de asigurare a ofertei companiei din lista ofertanților RCA, ca urmare a reducerii comisionului la 1%, de la un nivel mediu de 11-12% practicat în piață.

Nou proiect de plafonare a tarifelor RCA

Un grup de deputați PNL și UDMR a depus la Senat o inițiativă legislativă pentru modificarea legislației privind asigurările obligatorii RCA, care prevede plafonarea prețurilor acestor polițe la nivelul tarifului de referință stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Parlamentarii susțin că, în urma "falimentului City Insurance", ceilalți asigurători au "ridicat nejustificat" prețurile la RCA, situație care a condus de foarte multe ori la imposibilitatea reînnoirii polițelor.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

În plus, ieșirea City Insurance din piață "a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii". Parlamentarii mai vor, prin adoptarea proiectului legislativ, majorarea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei, "în vederea descurajării asigurătorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguraților și totodată pentru realizarea unui sistem stabil și echitabil pentru asigurați.

Reprezentanții industriei au declarat, la unison, că adoptarea proiectului de act normativ încalcă legislația concurenței și poate constitui motiv de declanșare a procedurii de infringement împotriva României, așa cum s-a întâmplat în urmă cu cinci ani, în noiembrie 2016, când a intrat în vigoare o altă plafonare a prețurilor la polițele RCA, după falimentul Astra Asigurări, liderul pieței la acea vreme.

EXCLUSIV Asigest, broker din Top 20, întră pe piața consultanței de credite, leasing financiar și real estate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asigest, broker din Top 20, întră pe piața consultanței de credite, leasing financiar și real estate

OTTO Broker a preluat Asig Management

OTTO Broker, jucător din Top 30, a preluat ASIG Management Broker de Asigurare, tranzacția fiind anunțată în luna noiembrie. Rodica Fuicu, fost director general al ASIG Management, a devenit director dezvoltare corporate în cadrul OTTO Broker.

Efectele ieșirii City Insurance

Dincolo de majorarea tarifelor la polițele RCA, ieșirea City Insurance a avut ca efect creșterea interesului unor asigurători din Europa pentru piața locală de asigurări, în special în zona RCA, în perioada următoare fiind șanse mari să vedem noi jucători pe această industrie, 

"Avem semnale serioase de la jucători din Europa că doresc să intre în România. Aceștia erau în expectativă din cauza situației pieței RCA, unde tarifele nesustenabile practicate de City Insurance făceau neinteresant acest segment de piață. Textual, un lider regional din zona asigurărilor ne-a spus că în România, în prezent, se manifestă o fereastră de oportunitate. Mai durează până când această oportunitate va fi pusă în practică. Sunt sigur că în România vor intra și alți jucători pe segmentul RCA. Acum sunt șapte emitenți, după insolvența City Insurance și retragerea UNIQA", a declarat în decembrie Valentin Ionescu, director al Sectorului Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Profit Financial.forum - Mădălin Roșu, BAAR: Toată lumea spune că polița RCA este pentru ceilalți șoferi din trafic, nu pentru cel care a încheiat-o. Cea mai mare prostie spusă vreodată! CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Mădălin Roșu, BAAR: Toată lumea spune că polița RCA este pentru ceilalți șoferi din trafic, nu pentru cel care a încheiat-o. Cea mai mare prostie spusă vreodată!
ASF retrage autorizația Asimed
 
La începutul acestui an, ASF a decis să aplice Asimed Asigurare-Reasigurare o amendă de 50.000 de lei, plus retragerea autorizației de funcționare, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii de deschidere a falimentului. Instituția a constatat aproape 40 de abateri de la legislația care reglementează sectorul asigurărilor, printre care lipsa unei conduceri executive începând cu aprilie 2017, insuficiența fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea cerinței minime de capital (MCR) la 31 decembrie 2018 și 31 decembrie 2019, precum și subestimarea primei de rezervă.
 
Fiecare abatere este însoțită de o sancțiune, respectiv avertisment scris sau amendă. Pentru cele aproape 40 de abateri, amenzile însumează 1,09 milioane de lei. Conform legii, amenzile nu se cumulează, ASF aplicând Asimed amenda cea mai mare, respectiv 50.000 lei.
 
Asimed și-a început activitatea în 2004 și subscria anual prime sub un milion de lei.
2021 a fost anul în care ASF a aplicat numeroase și semnificative sancțiuni companiilor City Insurance și Euroins, principalii jucători RCA, cu peste 75% din veniturile pe acest segment de piață. Totalul amenzilor aplicate City Insurance și Euroins - 22,02 milioane de lei.
 
În luna ianuarie, ASF a anunțat că a sancționat toți membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere, amenzile însumând 3,78 milioane de lei. Tot la începutul anului autoritatea de reglementare a aplicat City Insurance și Euroins România amenzi de 500.000 lei, respectiv 450.000 de lei, sancțiuni argumentate prin întârzierea despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA

O lună mai târziu, Euroins România a fost amendată cu 500.000 lei pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună.

Luna iunie a adus, din nou, amenzi City Insurance. ASF a aplicat tuturor membrilor Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere companiei sancțiuni în sumă totală de 8 milioane de lei. În plus, asigurătorul a fost amendat cu 2.930.766 lei și obligat să transmită ASF, spre aprobare, un plan de finanțare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.
 
Sfârșitul de an a revenit Euroins România, care a primit amenzi în sumă totală de 5,86 milioane de lei, plus transmiterea către ASF, spre aprobare, a unui un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată. Termen transmitere plan - februarie 2022.

Millenium Insurance Broker (MIB), locul 10 pe piața de profil la finele anului 2020, cu o cotă de 2,19% în funcție de primele intermediate și venituri din brokeraj de 29,1 milioane de lei în 2020, și-a propus listarea acțiunilor pe bursă, operațiunea urmând să aibă loc în 2020.

"Listarea pe bursă este o evoluție firească pentru MIB, având în vedere atât parcursul până în prezent, dar mai ales proiectele de dezvoltare ale companiei, care anul viitor împlinește 25 ani de activitate. Rezultatele MIB aferente primului trimestru din acest an sunt peste media pieței de brokeraj de asigurări, întrucât avem o creștere cu 23,5% a volumului de prime intermediate față de T1 2020, iar linia de business RCA – cea mai fragilă din punct de vedere reglementări – reprezinta doar 49% din portofoliu, mult sub media competitorilor", a declarat Alin Angheluță, acționar și membru în Consiliul de Administrație al MIB SA.

Grupul Autonom, controlat de Marius și Dan Ștefan din Piatra-Neamț (județul Neamț), deține 31,16% din acțiunile MIB.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurari
retrospectiva