Noul lider al pieței RCA, Euroins, a primit o amendă consistentă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și solicitarea de a prezenta un plan de redresare, în contextul unei piețe a asigurărilor puternic zdruncinată de problemele ex-liderului City Insurance.
În paralel, autoritățile pregătesc modificări de substanță ale legislației în vigoare. Date Profit.ro indică inclusiv un set de propuneri avansate acum pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurări RCA, precum implementarea unui sistem informatic care să depisteze, prin intermediul informațiilor furnizate de camere video, autovehiculele care circulă fără o poliță RCA valabilă. Sistemul are în vedere interconectarea bazelor de date ale Ministerului de Interne și ale Ministerului Transporturilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesO altă măsură aflată în analiză este implementarea unui sistem de punctaj pentru fiecare leziune și suferință provocate de un accident auto.
De ce este important: Se apreciază că implementarea unui astfel de sistem poate crea un punct de referință pentru instanțele de judecată, în cazul acordării despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces, și o predictibilitate mai mare pentru societățile de asigurare în ceea ce privește fundamentarea tarifelor.
O altă măsură avansată este îmbunătățirea infrastructurii rutiere (marcaje rutiere, reconfigurări de intersecții etc.), a comportamentului conducătorilor auto, prin implementarea de politici publice care să stimuleze conducerea preventivă, precum și a relației dintre părțile implicate în gestionarea contractelor RCA, în special asigurători și unități reparatoare.
Ministerul Finanțelor are deja în dezbatere un proiect de OUG pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prezentat anterior de Profit.ro, iar instituția a prezentat o serie de recomandări care au ca scop protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniPrintre acestea sunt posibilitatea ca polițele RCA să poată fi încheiate exclusiv pentru perioade de 6, respectiv 12 luni, în cazul persoanelor fizice. Opțiunea pentru o asigurare încheiată pe o perioadă de multiplu de o lună conduce la creșterea costurilor asigurătorului. De asemenea, a fost propusă eliminarea prevederii prin care asigurătorii sunt obligați să practice aceleași tarife indiferent de canalul de distribuție folosit. Impunerea folosirii aceluiași tarif constrânge posibilitatea reală a asigurătorlor de a practica tarife diferite, pentru anumite canale de distribuție, cum ar fi vânzările directe online, supuse unor costuri mai mici de vânzare decât canalele clasice (agenți, brokeri sau alți intermediari).
Acum mai este avută în vedere și completarea proiectului de OUG, cu definiția noțiunii de mandatar și de conflict de interese, alături de introducerea unui preț de referință (cu caracter orientativ).
Acesta este definit ca fiind prețul mediu practicat de către unitățile specializate autorizate pentru manoperă în cazul efectuării reparațiilor de vehicule sau, în cazul înlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despăgubirii pentru lipsă de folosință, prețul mediu practicat pe piață de operatorii economici care desfășoară activități de închirieri autovehicule fără șofer cu plata anticipată a prestației contractate.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Mădălin Roșu, BAAR: Toată lumea spune că polița RCA este pentru ceilalți șoferi din trafic, nu pentru cel care a încheiat-o. Cea mai mare prostie spusă vreodată!Există și avertismentul că luarea unor măsuri de plafonare a tarifelor RCA, vizate într-o recentă propunere recentă de modificare a Legii 132/2017 privind asigurarea RCA, ar putea genera efecte nocive, cum ar fi destabilizarea pieței asigurărilor auto și accentuarea riscului de ieșire de pe piață a societăților de asigurare care își desfășoară activitatea pe acest segment de piață.
Un alt efect nociv este acoperirea pierderilor din RCA prin mărirea tarifelor pentru alte produse de asigurare, cum ar fi CASCO, alături de destabilizarea altor piețe conexe, spre exemplu piața pieselor auto și piața serviciilor de reparații auto.
Adoptarea proiectului de modificare a legislației RCA va conduce și la tendința de aliniere a primelor RCA la nivelul maxim impus și scăderea nivelului de calitate oferit de asigurători și firmele active pe piețele conexe celei de asigurări auto, plus creșterea abruptă a tarifelor după renunțarea la plafonul impus pe un termen limitat.
În plus, Comisia Europeană va demara o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei 2009/138/CE, sunt alte avertismente indicate.