Liviu Dragnea și Șerban Nicolae (PSD) au inițiat un proiect de lege prin care vor să modifice legea de funcționare a BNR astfel încât banca centrală să fie obligată să aducă aurul ținut la Londra în țară. Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a declarat, pentru Profit.ro, că orice modificare a statutului băncii centrale are nevoie de avizul Băncii Centrale Europene și că alte inițiative din trecut au eșuat în lipsa acestuia. Totodată, Suciu precizează că cheltuielile anuale cu custodia aurului au fost în jurul a 300.000 de lei în ultimii ani și nu de euro, potrivit raportului anual.
România ține la Banca Angliei, în Londra, 61,2 de tone din cele 103,7 tone de aur monetar din rezerva internațională. Liderii PSD vor să modifice legea astfel încât lingourile să fie aduse în țară.
„Orice modificare a legii 312/2004 privind statutul BNR presupune un aviz de la Banca Centrală Europeană. Au mai fost încercări de modificare a acestei legi și ele nu s-au făcut în lipsa avizului”, a declarat Dan Suciu, la solicitarea Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O astfel de modificare de statut a fost încercată în 2016 la inițiativa fostului senator ALDE Cristina Anghel, care inițiase un proiect prin care conducerea BNR ar fi fost demisă automat în cazul în care raportul anual de activitate era respins de Parlament. Proiectul a fost respins definitiv în 2017 de forul legislativ, îngrijorat de posibilitatea unei proceduri de infringement deschisă de Comisia Europenă.
Senatorul PSD Șerban Nicolae susține că România ar economisi circa 300.000 de euro prin aducerea aurului în țară, la BNR.
Suciu indică o sumă de peste patru ori mai mică, disponibilă în raportul anual al BNR. Astfel, banca centrală a cheltuit, potrivit documentului, 309.000 de lei (circa 65.000 de euro) în 2017 și 323.000 de lei în 2016 pentru operațiuni legate, în principal, de custodia aurului de la Londra.
Rezerva de aur a crescut cu 36 de tone după anul 1990, o parte din majorare provenind din conversia stocurilor excedentare de argint de la banca centrală. Între 1999 și 2002, BNR a transferat 46 de tone din rezerva de aur la Londra.
„La sfârșitul anului 1944, stocul de aur al BNR însuma 237,6 tone aur - din care 47,3 tone în străinătate (Londra, Elveția și New York) - ceea ce arăta că există o continuitate în comportamentul băncilor centrale, care și atunci, ca și acum, nu-și păstrau rezerva metalică într-un singur loc. Distribuția repartizării rezervei metalice la bănci de prestigiu din străinătate se face pentru a garanta plățile și poziția internațională a țării respective. Chiar și regimul comunist a ținut o parte a rezervei în străinătate. De exemplu, în 1971, chiar înainte de declanșarea crizei petrolului și de sfârșitul etalonului aur, 47% din rezerva de aur de 95,7 tone era depozitată în străinătate. La sfârșitul anului 1989 toată rezerva, de 67 de tone, era însă în țară”, arată viceguvernatorul Liviu Voinea, într-o prezentare recentă.
Ponderea aurului în rezerva internațională a României rămâne scăzută,. Aurul avea o valoarea de 3,84 miliarde de euro la finele lunii ianuarie, comparativ cu 31,9 miliarde de euro în rezerva valutară – cash și titluri de valoare.