Luxten Lighting Company a primit patru oferte pentru furnizarea de energie electrică în vederea alimentării sistemului de iluminat public al Municipiului Brăila, contractul fiind estimat la 4,72 milioane de lei, fără TVA, în următorii doi ani.
Ofertele au fost depuse de RCS&RDS, Enol Grup, Industrial Energy și Hidroelectrica.
Cantitatea de energie electrică care va fi livrată pe perioada contractului însumează 11.736,6 MWh, potrivit datelor din documentația licitației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luxten Lighting Company este concesionarul sistemului de iluminat public al Municipiului Brăila pe o perioadă de 10 ani, până în 2026, în baza unui contract încheiat la finele lunii iulie și atribuit prin licitație cu o lună mai devreme.
Estimat la 58,1 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost încheiat pentru suma de 39,1 milioane de lei, fără TVA.
La licitație au mai depus oferte Romlux Lighting Company, cu o ofertă de 46,1 milioane de lei, și Flash Lighting Services - 57,95 milioane de lei.
Contractul de concesiune prevede nu doar întreținerea sistemului de iluminat al orașului, ci și investiții în extindere și de modernizare, care vor fi executate în următorii doi ani.
Astfel, din valoarea contractului, circa 7,5 milioane de lei înseamnă întreținerea sistemului (plus iluminatul ornamental), diferența fiind alocată investițiilor.
Lucrările vor consta în montarea unui număr de 9.224 aparate de iluminat stradale și 3.435 aparate de iluminat ornamentale, modernizarea unui număr de 79 puncte de aprindere, extinderea rețelelor și echipamentelor ce deservesc sistemul de iluminat public (constând din 600 stâlpi metalici zincați cu înălțimea de 8 - 10 m și 400 stâlpi ornamentali de 4 m cu rețelele aferente), implementarea unui sistem de telegestiune, întocmirea documentației tehnice pentru realizarea tuturor lucrărilor de investiții, precum și întreținerea și menținerea în funcțiune a sistemului de iluminat public.
Contractul include și iluminatul festiv (de Crăciun, de Paște și zilele municipiului) pe durata concesiunii.
Înființată în urmă cu peste 65 de ani ca producător de lămpi incandescente sub numele de Electrofar, compania a ajuns în prezent să activeze pe mai multe segmente de afaceri, precum iluminat public, electricitate, distribuția și furnizarea de gaze naturale, servicii de eficiență a consumului de electricitate sau producția de energie regenerabilă în microhidrocentrale.
Electrofar a fost privatizată în 1993, fiind preluată de omul de afaceri Zoltan Boszormenyi, care a cedat controlul în 2003 către către actualii acționari ai Luxten, respectiv Nicolae Claudiu Rădulescu – 50,313%, Olimpia Moica – 21,19% și Ionel Pepenică – 21,19%.
Afacerile Luxten Lighting Company au scăzut în 2015 la de 164,2 milioane de lei, de la 202 milioane de lei în urmă cu un an, iar profitul net a atins 13,9 milioane de lei, de la 39,6 milioane de lei în 2014.