Raul Ciurtin despre vânzarea Albalact către Lactalis: Era momentul. Cu laptele am terminat!

Raul Ciurtin despre vânzarea Albalact către Lactalis: Era momentul. Cu laptele am terminat!

Raul Ciurtin, președinte CA Albalact

Raul Ciurtin anunță că va ieși definitiv de pe piața lactatelor după preluarea Albalact de către gupul francez Lactalis și spune că a luat decizia vânzării companiei pe care a condus-o timp de aproape 17 ani ”pentru că era momentul”.

”Nu știu ce o să fac după, pentru că nu m-am gândit. Nu am făcut acest lucru (vânzarea - n.r.) pentru că voiam să mă apuc neapărat de altceva, ci pentru că era momentul, din punctul meu de vedere. Nu am avut neapărat o strategie ca la un moment dat să fac acest lucru (vânzarea – n.r.), doar că așa s-au nimerit lucrurile”, a spus Raul Ciurtin pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Surse din piața de capital au declarat pentru Profit.ro că antreprenorul din Alba a mai avut oferte pentru vânzarea pachetului de acțiuni pe care îl deținea la Albalact, care s-au ridicat chiar la 75-80 de milioane de euro, în perioada 2007-2008, însă antreprenorul le-a refuzat.

Ofertele de preluare nu au lipsit însă nici în perioada crizei economice. Raul Ciurtin a avut constant oferte la prețul pieței, iar printre cei care își doreau să preia afacerea se numărau și investitori strategici regionali (din Grecia și Israel), însă cel mai serios ofertant a rămas grupul Lactalis, care deține pe piața românească LaDorna, mai spun aceleași surse.

Începând cu 2014, contactele dintre Raul Ciurtin și francezii de la Lactalis s-au intensificat, iar în cele din urmă, cele două părți au bătut palma în această săptămână. Raul Ciurtin ar putea încasa circa 30 de milioane de euro de la grupul Lactalis, care a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro în 2014.

Pentru început, francezii au încheiat un contract cu acționarii vânzători care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact, respectiv: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited (44,85%) și RC2 (Cyprus) Limited (25,45%). Ciurtin deține indirect acțiuni Albalact prin Crisware Holdings Limited și Croniar Holdings Limited.

UPDATE: Cea mai mare tranzacție din piața de lactate: LaDorna preia Zuzu și Fulga CITEȘTE ȘI UPDATE: Cea mai mare tranzacție din piața de lactate: LaDorna preia Zuzu și Fulga

Antreprenorul român a explicat că va ieși de tot din Albalact ”după implementarea tranzacției, probabil după o perioadă scurtă de tranziție. Trazacția poate avea loc după aprobarea Consiliului Concurenței”, fără a putea estima durata acestui proces.

Un lucru sigur știe însă antreprenorul ardelean: dacă va mai face o nouă afacere, aceasta nu va mai fi în același domeniu.

”Cu laptele am terminat, în domeniul acesta nu mai fac nimic”, mai spune Raul Ciurtin.

RC2, un câștigător al tranzacției

Fondul de investiții înregistrat în Cipru Reconstruction Capital II Limited (RC2), care deține 25,45% din titlurile Albalact (ALBZ), potrivit ultimelor raportări către Bursa de Valori București este în măsură să-și lichidizeze participația, în condițiile în care se numără printre semnatarii înțelegerii.

Fondul controlat de omul de afaceri Ion Florescu a confirmat pe Bursa de la Londra că și-a dat acordul pentru încheierea tranzacției pe care o estimează a se realiza în luna iunie, după primirea avizului din partea Consiliului Concurenței.

RC2 a fost un fond activ în achiziții în special în perioada 2006-2007, suferind din plin efectele crizei asupra portofoliului. Surse din piața de capital spun că RC2 avea foarte puțin cash, iar această trranzacție este ocazia pentru a se lichidiza.

Pe bursă, tranzacția era așteptată

Tatonările de doi ani dintre cele două părți au fost acompaniate de un trend ascendent la cota BVB al acțiunilor Albalact. Acesta s-a accelerat la jumătatea lui 2014, iar din toamna acelui an cotația intrat într-un canal ascendent destul de bine definit, așa cum se vede din graficul atașat. Prețul a ieșit astăzi în afara acestei formațiuni tehnice, urcând la 0,38 lei/acțiune, în limita plafonului de creștere de 15% admis de sistemul operatorului de piață, unde acțiunea a rămas fără ofertă.

Cotația actuală - care dă companiei o capitalizare bursieră de 248 milioane lei (54,65 milioane euro) - este de trei ori mai mare decât reperele de tranzacționare ale anului 2013. "Se chinuie de nu știu când să ridice prețul", spune un investitor care își amintește că cineva din piață a făcut cândva o observație: "Oricum degeaba împing prețul, pentru că există un singur cumpărător și un singur vânzător." Lactalis era percepută, așadar, pe bursă, ca cel mai probabil ofertant pentru acțiunile Albalact.

Raul Ciurtin despre vânzarea Albalact către Lactalis: Era momentul. Cu laptele am terminat!

Grupul Lactalis deține mai multe branduri internaționale, precum President, Parmalat, Galbani, având 200 de fabrici în 43 de țări și 75.000 de angajați. În 2008, francezii au cumpărat, pe piața locală, de la antreprenorul Jean Valvis compania Dorna Lactate, care deține brandul LaDorna. Lactalis are afaceri și în Republica Moldova, unde grupul are trei unități afiliate: Lactalis Alba SRL, Fabrica de produse lactate Hâncești SA și Fabrica de brânzeturi din Soroca SA.

Veniturile Albalact au stagnat la nouă luni CITEȘTE ȘI Veniturile Albalact au stagnat la nouă luni

Compania Albalact din Alba Iulia a fost înființată în 1971, iar după 1990, devine societate pe acțiuni în proprietatea statului. Este listată la Bursa de Valori București, în 1996, iar trei ani mai târziu, familia Ciurtin (Petru și fiul său, Raul) preia pachetul majoritar de acțiuni al companiei. Raul Ciurtin a fost însă cel care a dezvoltat compania, iar brandurile pe care le-a lansat pe piață (dintre care cele mai cunoscute sunt Fulga și Zuzu) au ajutat la propulsarea companiei pe prima poziție în topul producătorilor de lactate.

Albalact deține două fabrici de lactate - Albalact la Oiejdea și Rarăul la Câmpulung Moldovenesc - și o firmă de transport - Albalact Logistic, și are peste 900 de angajați.

La un preț pe acțiune de 0,4543 lei, dat ca exemplu și de Albalact în comunicatul publicat joi, prețul pentru participația de 70,3% (respectiv 458.854.333 acțiuni) este de 208,45 milioane lei (46 milioane euro). 

Pentru exercițiul financiar 2015, grupul Albalact și-a bugetat o cifră de afaceri consolidată de 419,45 milioane lei, rectificată în octombrie conform IFRS, în creștere cu aproape 3% față de 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
albalact
raul ciutin
vanzare
lactalis