Deficitul de finanțare al insulei din Caraibe se ridică la miliarde dolari pentru următorii cinci ani, falimentul fiind greu de evitat. La momentul declanșării crizei, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, avea o expunere de 4,82 miliarde de dolari.
S-au împrumutat cu 72 miliarde dolari în piața obligațiunilor municipale ale SUA și rulează deficite bugetare cronice de aproape 200 milioane dolari. Puerto Rico este tot mai aproape de falimentul total, iar la ei nu vin americanii.
Trezoreria SUA s-a arătat în repetate rânduri reticentă să ajute cu bani, de la bugetul federal, micul protectorat din Caraibe pentru ca acesta să-și plătească diversele categorii de creditori. Raportul livrat de guvernatorul Alejandro Garcia Padilla relevă că reformele economice implementate recent nu vor fi în măsură se reechilibreze bugetul Puerto Rico, scrie Financial Times.
Pentru noiembrie-decembrie sunt preconzate primele găuri de lichiditate și ar fi nevoie de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru plata obligațiunilor scadente. Deficitele de finanțare sunt uriașe, de 10-14 miliarde dolari pentru bugetul public și de 18,2 miliarde dolari pentru companiile de utilitați în proprietatea insulei, numai până în anul 2020.
Guvernământul local, condus de Garcia Padilla, are în vedere restructurarea unor emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 47 miliarde dolari, inclusiv bonduri muncipale clasice, cosiderate în general intangibile în piața americană de profil. Încă de la sfârșitul lunii iunie a acestui an, acesta îi speria pe creditori cu chemarea la negocieri pentru restructurarea stocului de credit. "Datoria este imposibil de plătit", spunea cel care are responsabilitatea insulei cu 3,6 milioane locuitori. "Nu este altă soluție. Aș vrea să am o opțiune mai ușoară. Aici nu este vorba de politică, ci de matematică", declarat Garcia Padilla potrivit New York Times.
Pentru confruntarea cu creditorii a fost angajat Steven W. Rhodes, fostul judecător care a supervizat cazul de faliment al orașului Detroit. El avertiza că deschiderea procedurilor va antrena un haos. "Sunt mult prea mulți creditori și mult prea multe tipuri de datorii", a declarat acesta. Mulți investitori par a fi abdicat de la ideea că-și vor mai recupera întregul principal. Titlurile emise de Puerto Rico având scadența în 2035 se tranzacționează cu un discount de 73 de cenți la dolar. La momentul declanșării crizei, cele mai mari expuneri le aveau fondurile administrate de Oppenheimer (4,97 miliarde dolari) și Franklin Templeton (4,82 miliarde dolari).